Skyhøye gasspriser og tidenes handelsoverskudd i 2022, bidro til at Norges BNP per innbygger nå er mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet i Europa. Samtidig er Norge Europas femte dyreste land, når en ser på prisnivået for konsum i husholdningene.

Dette viser de nyeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ikke går inn på alle årsakssammenhengene.

Ser vi på prisnivået alene, ligger prisene i Norge 43 prosent over gjennomsnittet i Europa, noe som i år gjør oss til Europas femte dyreste land. På toppen troner Sveits, som mange formuende norske skatteytere har valgt å flytte til.

1) EU27=100 betyr at prisnivå er uttrykt som indekser der gjennomsnittet for EU-landene er satt lik 100. En prisnivåindeks for Norge lik 143 betyr at det norske prisnivået var 43 prosent høyere enn gjennomsnittet for EU27. Kilde: Sammenlikning av prisnivå i Europa, Statistisk sentralbyrå og Eurostat.

Ser vi på de enkelte vare- og tjenestegruppene, er «alkohol og tobakk» ikke overraskende den der det norske prisnivået var høyest, hele 135 prosent over EU-snittet. Det var likevel bare marginalt høyere enn prisnivået på Island og Irland.

Strømmen var rekorddyr hos oss i 2022, likevel var energivarer den eneste enkeltvaregruppen med et norsk prisnivå under EUs. Det skyldes blant annet at mange europeiske land har gass som oppvarmingskilde. Sveits var for øvrig dyrest på mat og drikke, enten det er kjøpt i butikken eller på restaurant, og på klær. (SSB)

Storkonsumenter

Når det gjelder konsumet, så ser det ikke ut til at prisnivået skremmer oss fra å handle og konsumere mer enn hva vanlige europeere – som altså har et betydelig lavere prisnivå enn Norge – gjør.

¹ EU27=100 betyr at personlig konsum per innbygger er uttrykt som indekser der gjennomsnittet for EU-landene er satt lik 100. En indeks for personlig konsum per innbygger i Norge lik 126 betyr at den gjennomsnittlige nordmann konsumerer 26 prosent mer enn den gjennomsnittlige EU-borger. Kilde: Sammenlikning av prisnivå i Europa, Statistisk sentralbyrå

BNP kan ikke spises, bare måles

Slike statistikker kan som all annen statistikk gi et høyst fortegnet bilde av virkeligheten, og må følgelig tolkes med forsiktighet. Også SSB ser ut til å ha det i mente når de tar for seg tallene for Brutto nasjonalprodukt (BNP). Ser en isolert på de tallene, kan man fort komme til å tro at den jevne nordmann er veldig rik.

Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen brukes også for å omregne landenes bruttonasjonalprodukt (BNP) til sammenlignbare tall. BNP er et mål på samlet økonomisk aktivitet i et land. I 2022 var Norges prisnivåjusterte BNP per innbygger for første gang mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet for EU. Norge er fortsatt «bare» på tredjeplass, men vi har tatt kraftig innpå Luxembourg og Irland som ligger over oss. Sveits fulgte deretter, mens Danmark beholdt sin femteplass. Sverige falt to plasser til niende.

Veksten i BNP per innbygger for Norge var også formidabel, med nesten 27 prosent økning, og det var i tillegg til Norge bare Tyrkia som opplevde tosifret vekst fra 2021 til 2022. At den europeiske økonomien har hentet seg kraftig inn etter pandemiåret 2020 er tydelig – alle undersøkelsens 36 land hadde vekst i BNP målt i løpende nasjonale priser. At Norges BNP i løpende nasjonale priser steg mer enn 32 prosent, skyldes tidenes handelsoverskudd i 2022 (Skyhøye gasspriser ga historisk høy eksport i 2022), der eksporten av naturgass var klart viktigst.

Valuta 

Selvsagt har svekkelsene av den norske kronekursen bidratt til en virkelighet som kan være vanskelig å formidle og forstå for andre enn statistikere og andre med lønn etter statsregulativet.

Fortsatt svak valutakurs bidrar også, siden det gir flere norske kroner når varer og tjenester selges i utenlandsk valuta. Dog er ikke valutakursen en viktig forklaring, for det var primært mot dollaren den norske krona svekket seg fra 2021 til 2022, mens mot euro og andre viktige valutaer (uttrykt ved den importveide kursindeksen (I-44)) var endringen liten.

¹ EU27=100 betyr at BNP per innbygger er uttrykt som indekser der gjennomsnittet for EU-landene er satt lik 100. Kilde: Sammenlikning av prisnivå i Europa, Statistisk sentralbyrå.

Blant faktorene som ikke blir tatt med i denne oversikten er bosettingsmønster, klima, fordelingen mellom offentlig og privat sektor, innvandring, sysselsetting etter alder, opprinnelse og bopel, osv, osv.

Norge femte dyrest i Europa (SSB)

Les også:

Norsk offentlig sektor er sykelig oppblåst

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.