En religiøs leder ble slått ihjel etter at han hadde talt på et politisk møte i enda et tilfelle av blasfemi-relatert vold i Pakistan. 

Angivelig blasfemiske ytringer

Maulana Nigar Alam, en lokal muslimsk leder, ble bedt om å tale på et møte organisert av tidligere statsminister Imran Khans parti Tehreek-e-Insaf (PTI). I talen skal han angivelig ha kommet med en blasfemisk referanse. 

Han skulle ifølge de lokale, ha referert til en politisk kandidat som var «like from som profeten», men det kunne ikke bekreftes.

Drapet skjedde kvelden etter at PTI hadde holdt et møte i Mardan der de protesterte mot inflasjon og samfunnets mangslungne problemer. 

Mardan er en by med 250.000 innbyggere beliggende ca. 150 kilometer nordvest for Islamabad.

Trampet og slått ihjel

Ifølge distriktets politisjef hadde ofret under møtets avsluttende bønn uttalt noen ord som noen i mengden hevdet var blasfemisk. Politiet skal ha forsøkt å bringe ham i sikkerhet i et butikklokale, men mannen ble lurt i en felle og trampet og slått ihjel i en trang gate:

– Politiet forsøkte å redde offeret, men var maktesløs overfor mobben som talte 400–500 mennesker. Etter at han var drept forsøkte mobben å lemleste liket, men da grep politiet inn og tok den avdøde i forvaring. 

Politiet vil ta kontakt med pårørende

Polititjenestemannen fortalte videre at spenningene i området vedvarer. Politiet har innledet rettslige prosesser og de vil ta kontakt med avdødes pårørende i denne forbindelse, ifølge Independent Urdu.

Det hevdes at man fra videoopptak av begivenheten kan høre at politimennene og enkelte i folkemengden hever stemmer for ikke å drepe mannen.

Det advares mot ubehagelige scener:

Minister Azam Khan beskrev hendelsen som ubehagelig og trist og sa at politiske møter bør begrenses til politisk aktivitet og at folk ikke skal ta loven i egne hender.

Minst 88 blasfemirelaterte drap

I Pakistans blasfemilover er det innbakt en potensiell dødsdom for alle som fornærmer islam. Blasfemi er et enormt sensitivt tema i det muslimske Pakistan hvor påstått blasfemi kan være tilstrekkelig til å måtte bøte med livet. Menneskerettighetsforkjempere hevder det blir brukt til å gjøre opp i personlige feider som har lite eller ingenting med religion å gjøre.

I februar iår ble en person anklaget for blasfemi hentet ut av cellen på en politistasjon i Lahore og drept.

I desember 2021 ble en srilankisk statsborger som jobbet som fabrikksjef i Pakistan, slått ihjel og påtent etter påstander om blasfemi.

I 2017 ble en student lynsjet på universitetets campus etter en debatt om religion i Mardan. 

Religiøse krefter vil beholde blasfemilovgivningen

Mer enn 2000 mennesker er blitt anklaget for blasfemi siden 1987. Minst 88 mennesker er blitt drept etter slike påstander.

Pakistans regjering har lenge vært under press for å endre landets blasfemilover, men religiøse krefter gjør kraftig motstand.

Guides Memorial Mardan i sentrum av byen ble bygget av britene i 1892 til minne om soldater som falt i Kabul 23. september 1879. Foto: Ghazanfar Ali Khan, Wikimedia Commons

Les også om den blasfemiske QR-kode:

Pakistanere kan være lettantennelige mennesker. I juli ifjor gikk de mann av huse i protest mot det sydkoreanske selskapet Samsung. Det spesielle den gang var at protestene rettet seg mot  en QR-kode og en wi fi-enhet som de påsto å formidle blasfemisk innhold.

Pakistan: QR-koder til besvær

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.