Israel feiret sin uavhengighetsdag 26. april, og Harald Stanghelle fant anledning til en helsides kommentar i Aftenposten samme dag. Hans mange negative konklusjoner, dels på sviktende premisser, etter statens 75 år i relativt «karrig terreng», skal ikke kommenteres her. Men det er påfallende og underlig at han ikke finner én eneste positiv ting å si om landet og dets innbyggere.

En smakebit:

I dagens Israel finnes ingen vital fredsbevegelse. Hele venstresiden ligger med brukket rygg. Israelerne har gått i en stadig mer høyre-sionistisk og nasjonalistisk retning. I dagens regjering sitter da også ekstremistpartier det for bare få år siden var utenkelig å åpne regjeringsdøren for.

Men de siste månedenes massedemonstrasjoner mot Netanyahu-regjeringens rettsreform viser frem en annen versjon av 2020-tallets Israel. Her er landets innovative techbransje og den livskraftige LHBTQ+-kulturen. Og her finnes reservister, veteraner og «folk flest» av så mange slag.

For å bringe noe balanse i hans bilde av Israel, kan nevnes at Israel på disse årene har:

Utviklet et arbeids- og fagforeningssystem som har vært tett opp til vårt eget (ref. det tidlige samarbeidet mellom LO og Histadrut).

Tatt imot og integrert millioner av flyktninger fra Europa, de arabiske land og Etiopia.

Ved kibbutzbevegelsen og moderne epokegjørende metoder forvandlet ørken til fruktbare åkre og plantasjer. Husker noen Jaffa-appelsinene til jul?

Utviklet moderne vanningsmetoder som brukes over hele verden, se etter drypp-vanningsslangene som stikker opp av jorda her og der. Dette er eksportert til utviklingsland i stort monn.

Oppfunnet avsaltningsteknikker for havvann, noe som har gitt drikkevann til millioner.

Bygget opp et moderne og altomfattende skole- og helsevesen, som behandler egne og – pga. sin ekspertise – omkringliggende lands innbyggere.

Er verdensledende innen akuttmedisin og hjelpetiltak ved katastrofer.

Bygget opp universiteter som er meget høyt rangerte, med ledende forskning innen hi-tech, medisin og teknologi.

Eksporterer gass og olje til Jordan, Egypt og snart til Europa.

Et rikt kunst- og kulturliv.

Er et av verdens mest LGBTQ-tolerante samfunn.

 

Ellen Holter
Oslo

 

Artikkelen ble refusert av Aftenposten.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.