Storbritannias finansminister Jeremy Hunt. Foto: P Photo/Frank Augstein

Storbritannia vil klassifisere kjernekraft som miljømessig bærekraftig, på lik linje med fornybar energi, opplyser finansminister Jeremy Hunt.

Stadig flere politikere begynner å innse realitetene i energisituasjonen, og forstår at det såkalte grønne skiftet hviler på utopiske forestillinger.

De enorme energibehovene i et moderne samfunn lar seg ikke dekke ved hjelp av vindkraft, solkraft og bølgekraft, og fossilkraft (olje og gass) er det blitt et viktig mål for de fleste politikere å gå bort fra.

Derfor har mange nå begynt å se på kjernekraft med nye øyne. De påståtte faremomentene ved dagens høyteknologiske kjernekraftverk fremstår som temmelig overdrevne, og dette er en energikilde som på en overkommelig og forutsigbar måte kan imøtekomme det meste av behovene.

I Storbritannia lar man denne typen nye erkjennelser få praktiske konsekvenser.

Landets finansminister Jeremy Hunt la onsdag fram sitt forslag til statsbudsjett. Det inneholder en ny klassifisering av kjernekraft som åpner for samme støtteordninger som fornybar energi får.

Ved en slik ny klassifisering fjerner man en hindring som har stått i veien for satsning på nettopp kjernekraft.

NTB-DPA melder om saken

Ifølge Hunt vil regjeringen dermed gjøre det billigere å etablere og drifte kjernekraftverk. Målet er at kjernekraft skal dekke 25 prosent av landets energibehov innen 2050. Med videre utbygging av nye og eksisterende anlegg vil det være mulig å nå et enda høyere tall.

I Storbritannia annonserer man allerede utbygging av ny kjernekraftkapasitet.

Hunt kunngjorde onsdag også at regjeringen vil investere rundt 9 milliarder kroner i et planlagt kjernekraftverk i Suffolk, og han utlyste samtidig en konkurranse om å utvikle små modulære reaktorer (SMR).

Dersom vinnerutkastet blir vurdert å være teknologisk tilfredsstillende, lover regjeringen å finansiere bygging av en slik reaktor.

Storbritannia har i dag fem kjernekraftverk med til sammen ni kjernekraftreaktorer i drift som produserer 16,1 prosent av landets energi.

Les også: 

Har intet lært: Tyskland vil fortsatt fase ut atomkraft

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp også andre gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.