Vatnedalsdammane i Setesdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Eldre norske vannkraftverk må rustes opp for å yte mer, ifølge NVE. Det er snakk om ca. 100 kraftverk som skal bli mer effektive og bidra mer til å dekke landets behov.

Fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyses det at Norge har et stort ubenyttet kraftpotensial i eksisterende kraftverk. Det handler om eldre kraftverk som kan opprustes til å bli mer effektive og yte mer.

Kostnadsanslagene for et slikt prosjekt varierer mellom 50 og 100 milliarder kroner.

– Alle turbiner og generatorer taper seg over tid. Det vil si at virkningsgraden blir dårligere på grunn av alder og slitasje, sier senioringeniør Fredrik Arnesen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Oppgradering av eldre vannkraftverk kan øke kraftproduksjonen ved for eksempel å skifte ut løpehjulet.

– Det ligger cirka 100 «gryteklare» prosjekter i Norge, sier leder for Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK), Jon Rolf Næss.

Regjeringen beregnet i Energimeldingen i 2016 totale oppgraderingskostnader til 50 milliarder kroner, men ifølge Næss vil det trolig koste over 100 milliarder kroner.

NRK henviser til to rapporter som konkluderer med at Norge må øke kraftproduksjonen med 50 prosent innen 2030 for å dekke etterspørselen.

En stor del av dette økte behovet er knyttet til de omstridte elektrifiseringsprosjektene, der strøm blant annet skal erstatte fossil energi til å drive oljeplattformer. Dette er sentralt i det såkalte grønne skiftet.

Mange mener dette er en svært unødvendig og politisk konstruert måte å forbruke strøm på, og at den kun bidrar til å presse opp behovet for norsk kraft til kunstig høye nivåer; se sak under.

Les også: 

Vil ha stans: Rødt og FrP ber om at Melkøya-elektrifisering behandles i Stortinget

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.