Rånåsfoss kraftstasjon i Glomma vassdraget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er ikke bare den mye omtalte vindkraften som kan gi Norge mer energi. Ifølge nye beregninger kan små endringer i dagens vannkraftverk gi betydelig mer strøm.

Både dagens regjering og de fleste andre partier fremhever stadig vindkraft som den eneste veien å gå for å øke norsk kraftproduksjon. Denne fortellingen fortelles også mer eller mindre ukritisk i de store mediene.

Mange har imidlertid lenge hevdet at det finnes et ubrukt potensial i den eksisterende vannkraftproduksjonen.

Dette viser seg å være riktig.

For nå viser nye beregninger fra Statkraft og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at effekten i dagens norske vannkraftverk relativt enkelt økes med mellom 4 og 6 TWh strøm.

Det vil være nok strøm til mer enn 250.000 familier, skriver Klassekampen.

Også NTB melder om saken.

En slik økning i kraftproduksjonen i eksisterende vannkraftverk kan skje uten større naturinngrep, i motsetning til den raseringen vindkraften innebærer.

Næringen selv er positiv til en slik kapasitetsutvikling.

– Alle kraftverk prøver å optimalisere drifta. I tillegg ser vi på fem litt større konkrete prosjekter, der vi har startet en konsesjonsprosess, sier talsperson for Statkraft, Knut Fjerdingstad.

Fjerdingstad forteller til avisen at det pågår modernisering på en rekke av deres kraftverk.

Det er 1793 vannkraftverk i Norge. Disse har produksjonskapasitet på 33.403 MW, og de står for 90 prosent av normalårsproduksjonen av strøm.

Dysses ned

Det er liten oppmerksomhet omkring denne nokså enkle og lett tilgjengelige måten å øke kraftproduksjonen på. De fleste partier og politikere har et temmelig ensidig fokus på vindkraft på land og til havs.

Spørsmålet er om disse nye tallene fra Statkraft og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kan bidra til å svinge søkelyset noe over på optimalisering av vannkraften, fremfor naturødeleggende og til dels ekstremt kostbar vindkraftutbygging.

Er det nødvendig?   

Et annet spørsmål er om en større økning i norsk kraftproduksjon overhodet er nødvendig.

De fleste av de oversikter som i dag viser et slikt behov, forutsetter at Norge skal holde frem med sin betydelige krafteksport via kabler til Storbritannia og andre land. Det er dette politikerne legger til grunn når de sterkt ivrer for vindkraftproduksjonen.

En del røster har imidlertid påpekt at Norge allerede produserer nok strøm til eget behov, og at landet ikke trenger inntektene fra eksporten av strøm.

Dersom Norge kan unnlate å bruke store milliardbeløp på ulønnsom vindkraftutbygging, vil trolig det økonomiske toltalregnestykket gå klart i pluss ved å kutte strømeksporten.

Den enkleste løsningen i kjølvannet av et slikt resonnement, vil å si opp de avtalene politikerne har inngått om å forsyne andre land med strøm.

Les også:   

Tror du Åslaug Haga når hun sier at sporene etter vind­kraften kan slettes?

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.