Foto: @Roy Vestfjord

Dyrt, dyrere og enda dyrere. Onsdag legger NVE frem sine forslag til hvordan nettleien skal bli, da vil du få en pekepinn på hvor stor regningen for smartmålere, elbil-subsidier, vindkraft, elektrifisering av sokkelen, ACER og andre «smarte» tiltak for å få til det «grønne skiftet» vil bli.

NVE prøver selv å bagatellisere følgene.

– Forslaget vil ikke få store konsekvenser for de aller fleste. Det er et forslag som gjør at du kan spare en del over tid ved å fordele forbruket bedre gjennom døgnet og gjennom uka, sier NVE-direktør Kjetil Lund til NRK.

Men allerede nå kan vi fastslå at det vil bli dyrere å bruke strøm for den jevne forbruker. Det fastslår til og med den statlige kringkasteren NRK, med overskriften: Kan bli dyrere å lade elbilen etter jobb

Med forslaget blir nettleien høyere hvis man bruker mye strøm samtidig – og skal motivere til å jevne ut strømforbruket.

Hvis alle skal lade elbilen rett etter jobb på toppen av annet strømforbruk, kan det bety en ekstraregning på 11 milliarder kroner i behov for nye investeringer i nettkapasitet, ifølge en ekstern NVE-rapport.

Den viktigste årsaken til at det vil bli enda dyrere å bruke strøm, finner du ikke på NVEs egne sider. Du må til document.no eller andre sider som ikke har latt seg forlede av dommedagsprofetier og medfølgende halleluja-rop om «det grønne skiftet». Et viktig stikkord her er ACER, som altså er det europeiske Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter, og som den forrige regjeringen fikk stortingsflertallet med seg på å melde Norge inn i. Nå har vi en ny regjering, og ikke før var Frp ute av regjering, før den siste Olje- og energiministeren varslet omkamp.

– Vi kjem til å fremme eit forslag om ikkje å bygge ein ny utanlandskabel. Det er fordi vi ikkje ønsker at norske straumkundar skal få auka utgifter, seier ho til NRK.

I den samme artikkelen heter det videre:

I ein rapport frå NVE kjem det fram at den planlagde kabelen vil vere lønnsam for norsk kraftproduksjon. Men han vil truleg også føre til at både straumen og nettleiga blir dyrare.

Man kan stryke ordet ‘truleg’. Både strømmen, nettleien og avgiftene Staten tar inn vil bli dyrere.

Mange av de store vannkraftverkene i Norge er nedslitte og må bygges om. De 340 kraftverkene er godt vedlikeholdt, men mange nærmer seg sin tekniske levetid. Maskiner og elektrotekniske komponenter må byttes ut.

Fram mot 2030 må det reinvesteres for hele 45 milliarder kroner i norske store vannkraftverk, viser beregninger fra NVE. (NRK)

Dagens pressekonferanse hos NVE bør sette ny fart i debatten rundt skattereglene for norsk kraftselskaper. Hadde norske vannkraft-selskaper fått samme betingelser som EU-landet Sverige gir, kunne vi sluppet den meningsløse utbyggingen og subsidieringen av vindkraft i norsk natur.

Sist uke kunne vi se og høre om kraftverket i Grong, som etter en høyst påkrevet modernisering (til en milliard kroner) er ferdig vil gi 100 GWh mer fornybar kraft. Nesten 40 prosent mer strøm enn den gamle kraftstasjonen.

Det trønderske kraftselskapet NTE driver vannkraftverk noen kilometer over svenskegrensa. Det sparer de 50 millioner kroner i skatt på hvert år. (NRK)

Vår kommentator Kent Andersen avkledde denne hodeløse politikken for to år siden. Den står seg fortsatt.

Les også: Motvind Norge: – Oslos «klimaklokke» vil gi folket medvind, ikke millionærene

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.