Lørdagens russiske angrep mot den ukrainske millionbyen Dnipro fikk et nytt ‘offer’ tirsdag, da den nærmeste rådgiveren til Ukrainas president Zelenskyj, Oleksij Arestovytsj, trakk seg. Hans melding på Telegram om at raketten som drepte 44 mennesker hadde falt ned på boligblokken etter å ha blitt skutt ned av det ukrainske luftforsvaret, forårsaket mye sinne i Ukraina.

Hours after the missile strike, Arestovych, who appears regularly on YouTube to provide updates on the war, initially said it appeared that the Russian missile had fallen on the building after being shot down by Ukrainian air defences.

Timer etter rakettnedslagene sa Arestovytsj, som regelmessig opptrer på YouTube med oppdateringer om krigen, at det så ut til at det russiske missilet hadde falt på bygningen etter å ha blitt skutt ned av det ukrainske luftforsvaret. (Reuters)

Søndag beklaget han først denne meldingen, men få timer senere omgjorde han beklagelsen, noe som førte til beskyldninger om at han var en svindler og en agent. Tirsdag morgen offentliggjorde han på sin Facebook-konto at han trakk seg fra stillingen.

On Tuesday morning, Arestovych posted a photograph of a letter tendering his resignation and acknowledged making a «fundamental error.»

«I offer my sincere apologies to the victims and their relatives, the residents of Dnipro and everyone who was deeply hurt by my prematurely erroneous version of the reason for the Russian missile striking a residential building,» he wrote.

Tirsdag morgen la Arestovytsj ut et fotografi av et brev der han ba om avskjed, og han erkjente å ha gjort en «grunnleggende feil.»

– Jeg tilbyr mine oppriktige unnskyldninger til ofrene og deres pårørende, innbyggerne i Dnipro og alle som ble dypt såret av min for tidlige, feilaktige versjon av grunnen til at det russiske missilet traff en boligblokk, skrev han. (Reuters)

Arestovytsj har holdt daglige pressekonferanser etter at krigen begynte, 23. februar i 2022. Ifølge Wikipedia ble han født i Dedoplistsqaro, Georgia. Faren hans var en hviterussisk polakk og moren var russisk fra Voronezh Oblast. Han tilbrakte en betydelig del av barndommen i Hviterussland, og etter en lang og broket karriére i Ukraina som innbefattet teater, biologi- og teologi-studier og offisersutdannelse som militær tolk (nå oberstløytnant), gikk han inn i politisk virksomhet – med sterk kritikk av USAs og EUs planer for Ukraina.

In 2005, Arestovych joined the far-right Brotherhood political party, led by Dmytro Korchynsky. In that period, he repeatedly took part in conferences and events of the Eurasia Movement of Aleksandr Dugin, where he actively opposed the Orange Revolution. Arestovych, as the Deputy Chairman of Korchynsky’s Brotherhood Party, appeared next to Dugin in Moscow and delivered a speech against the prospect of Ukraine’s NATO and EU integration. Arestoych said that «the West cannot give Ukrainians the opportunity to preserve their culture, but instead will begin to reprivatize strategically important objects. Ukrainian factories will be taken over by Washington and Brussels. (Wikipedia)

Etter 2014 oppnådde han stor innflytelse som poltisk analytiker og blogger. Berømmelsen vokste etter at han i 2019 spådde en storkrig mellom Russland og Ukraina:

Ifølge Wikipedia kunngjorde Arestovytsj så sent som i august 2022 at han planla å stille til valg som president i Ukraina, dersom Volodymyr Zelenskyj ikke stiller til gjenvalg. Nå ser karrieren ut til å være over, selv om president Zelenskyj ennå ikke har kommentert Arestovytsj’ avskjedsbrev.

En interessant artikkel om Arestovytsj og hans brokete bakgrunn ble publisert av Open Democracy i april 2022: Zelenskyi’s spokesperson: soldier, actor, psychologist, propagandist

Ukraine presidential adviser offers resignation over Dnipro missile remarks (Reuters)

Les også:

Nasjonalitet og overstatlighet: Ukraina som eksempel

Lesermøte i Oslo torsdag 26. januar kl. 18.00

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.