I morgentimene fredag rapporteres det om kraftige rakettangrep mot Ukrainas hovedstad, Kiev. Det rapporteres også om at minst ett russisk fly skal være skutt ned av Kievs rakettforsvar. På Twitter sammenligner den ukrainske utenriksministeren angrepene med tyske flyangrep i 1941.

 

– Ifølge operasjonelle opplysninger ble fiendens fly skutt ned av ukrainske luftforsvarskrefter og falt i Darnytsia-distriktet i nærheten av huset på adressen Koshytsa Street 7a, skriver Anton Herashchenko, som er rådgiver for den ukrainske innenriksministeren, på Telegram. (112.international)

Motstridende meldinger

I en videotale torsdag natt oppsummerte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den første dagen med krig.

– I dag har vi mistet 137 av heltene våre, våre medborgere, både militære og sivile, sa Zelenskyj i en videotale torsdag kveld. Han la til at ytterligere 316 er såret. (NTB)

Både Russland og Ukraina er tilbakeholdne med sine rapporter, og meldingene er til dels motstridende.

Forsvarsdepartementet i Moskva sier at styrkene har nådd sine mål etter tidligere å ha hevdet at mer enn 70 ukrainske militærmål er ødelagt, inkludert elleve flybaser.

De bekrefter tapet av et Su-25-jagerfly, men sier det var pilotens feil, og at et An-26 transportfly har styrtet på grunn av teknisk feil. Alle om bord mistet livet, ifølge Russland, men myndighetene vil ikke si hvor mange som var om bord.

Moskva hevder at de ikke angriper sivile mål, men journalister i Ukraina melder om store ødeleggelser i mange sivile områder. I Mariupol er 17 boligblokker truffet av russiske granater, og 23 sivile er såret.

Explosions in Kyiv, Ukrainian air defense shot down enemy aircraft – official (112 Ukraine)

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.