Det russiske militærflyet som styrtet onsdag ble skutt ned, hevder en politiker i Russlands nasjonalforsamling.

Et videoklipp som spres på sosiale medier sies å vies når flyet styrtet og eksploderte.

Det skal være et russisk fly av typen IL-76 som eksploderte. Det russiske forsvarsdepartementet har bekreftet at flyet har styrtet.

Flyet ble angivelig truffet av tre missiler. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Om bord på militærflyet var det 65 ukrainske krigsfanger og ni andre personer, ifølge Russlands forsvarsdepartement. Flyet styrtet i regionen Belgorod. (NTB-Reuters)

Belgorod ligger i Russland, ikke langt nord for den ukrainske byen Kharkiv. Russerne hevder det var 65 ukrainske krigsfanger ombord, samt ni russere. Alle 74 skal ha mistet livet.

Kiev hevder dog at flyet inneholdt missiler av typen S-300. En ukrainsk journalist hevder at flyet har vært i Iran, skriver Berlingske.

»Så vidt jeg kan se, har det nedskudte russiske militærfly lige haft en flyvning fra Moskva til Iran omkring den 23. januar. Derefter blev det set lette fra Iran og efterfølgende komme tilbage til Rusland via saudisk og egyptisk luftrum den 24. januar,« skriver ukraineren Illia Ponomarenko.

Han linker til Flightradar24 og stiller spørgsmålet:

»Var det for at transportere ukrainske krigsfanger eller iranske våben til Belgorod og længere ind i Rusland?«

Den russiske tv-kanalen RT har offentliggjort en liste med 65 ukrainske navn og fødselsdatoer på det som hevdes å være ukrainske krigsfanger.

Ukraina sier ifølge CNN at de skal undersøke om Russlands påstander stemmer. Senere sier ukrainsk etterretning at de ikke har noen troverdig informasjon om hvem som var ombord, men bekrefter at det var planlagt en fangeutveksling.

– En fangeutveksling skulle ha funnet sted i dag, men det skjedde ikke. Ifølge russerne skyldtes det at en russisk Il-76 flymaskin styrtet, og at den ble brukt til å transportere våre fanger. Vi har på nåværende tidspunkt ingen troverdig eller utstrakt informasjon om hvem som var om bord i flyet, eller hvor mange, heter det i uttalelsen fra etterretningstjenesten. (NTB-AFP)

Det er nokså avgjørende for både Kreml og Kiev om det var missiler eller ukrainske krigsfanger om bord i flyet, da dette vil være et stort nederlag for enten Russland eller Ukraina.

Ukrainskaya Pravda bekreftet på sin nettside at flyet ble skutt ned av ukrainske soldater. Denne bekreftelsen ble senere fjernet fra hjemmesiden, ifølge The Times.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.