Den lenge annonserte våroffensiven til Kyiv er nært forestående, og den har fått en uventet åpning: Milits som kaller seg russiske opprørere krysser over grensen fra Ukraina og angriper inne i Russland, rundt Belgorod. Hensikten er å spre forvirring og panikk og gjøre at russerne forskrever seg. De har ikke mannskap til å være flere steder på en gang.

Men det er flere detaljer ved operasjonen som er illevarslende og kan endre krigens gang: Militsene som ifølge analytikeren Mark Galeotti er under Kyivs kontroll, er utstyrt med amerikanske Hummer-kjøretøyer. Amerikansk utstyr og amerikanske våpen brukes til å angripe inne i Russland.

Det går selvsagt ikke russerne hus forbi. Heller ikke sivile russere. Noen vil sende et budskap: De står ikke bare overfor Ukraina, men overfor USA.

Veien til tredje verdenskrig er blitt kort.

Hvis falske militser angriper russisk område, er krigen i ferd med å endre karakter. Putin kalte det en spesialoperasjon. Nå har han fått en krig inne i Russland på nakken.

Hvordan reagerer amerikanerne? Det kommer an på hvem man spør. Tony Blinken og Jake Sullivan har kanskje ikke noe imot at Putin får en blodig nese. Men det finnes folk i amerikansk etterretning som ikke liker det de ser. Det var kanskje dem som lekket til the New York Times at det var ukrainerne som drepte datteren til Putins ideolog, Alexander Dugin, og militærbloggeren i St. Petersburg og sendte droner mot Kreml. Nå går de inn i selve Russland.

Putin gjorde et stort nummer av at de skulle avnazifisere Ukraina. Nå sender Ukraina nazister inn i Russland.

 

Ved en overflatisk betraktning kunne man tro det var snakk om symbolske fremstøt. Men angrepet inn i Belgorod var noe langt mer.

Ukraines regering nægter at have noget med angrebet at gøre.

Over for Financial Times bekræfter en talsperson fra den ukrainske efterretningstjeneste HUR dog, at man havde kendskab til angrebet, men at det skete på militsernes eget initiativ:

»Selvfølgelig kommunikerer vi med dem og deler nogle former for informationer. Man kan sige, at vi samarbejder,« siger Andrij Tjernjak til Financial Times.

Ruslands Frivillige Korps og Ruslands Frihedslegion har tidligere hævdet, at de officielt er underlagt de ukrainske væbnede styrker.

Legionen som del af den Internationale Legion og Korpset som del af en Azov-bataljon.

Der er dog ikke tale om uafhængige styrker, mener ruslandsekspert Mark Galeotti:

»De er kontrolleret af Ukraines militære efterretningstjeneste,« siger han til Reuters.

Russerne lar seg selvsagt ikke blende av intetsigende dementier. De ser en helt annen fiende ta form som vil drive geriljakrig inne i Russland.

Hva er hensikten? Hva er strategien bak?

Her kommer et intervju med Zelenskyjs nære rådgiver Mikhailo Podoljak inn som et foruroligende element. Podoljak sier at målet er noe langt mer enn utdrivelsen av russerne fra Donbass og Krim. Det er å knekke Putin, pålegge Russland en astronomisk erstatning og oppløse Russland.

Vi vet at russerne slutter rekkene når fedrelandet angripes. Det er noe helt annet enn krig i det østlige Ukraina.

Det er historikeren Bent Jensen som skriver dette på Document.dk:

En af den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyjs nære rådgivere og talsmænd, Mikhailo Podoljak, har for nylig i et langt interview til det ukrainske nyhedsmedie UNIAN formuleret Ukraines syn på den igangværende krigs udfald og hvad der skal ske med Den Russiske Føderation efter Ukraines sejr i krigen. (UNIAN 23.05.2023)

Ukraines regering virker meget selvbevidst og mener, at de russiske militære styrker efter godt 400 dages forgæves forsøg på at besejre Ukraine er nedslidte og demoraliserede på grund af de svære tab i personel og materiel, som det ukrainske forsvar har tilføjet dem. De russiske styrker vil derfor ikke være i stand til at modstå en vel forberedt ukrainsk modoffensiv med det formål at få den nuværende stillingskrig afløst af fremstød ind i de russisk besatte områder.

Der findes ikke præcise tal for de russiske tab, som ikke offentliggøres fra officiel russisk side. Det samme gælder for Ukraines militære tab, som også må være store. Man skal også tage i betragtning, at De ukrainske tab vejer tungere på grund af Ukraines meget mindre befolkning, hvis præcise størrelse i øvrigt heller ikke kendes efter de store flygtningestrømme ud af landet. Til gengæld synes de ukrainske forsvarsstyrker at være højt motiverede og i stigende grad professionelle.

Samtidig understreger Podoljak og Ukraines militære og politiske myndigheder hele tiden, at en militær sejr forudsætter levering af vestlige avancerede våben og ammunition ud over, hvad Ukraine hidtil har modtaget, herunder amerikanske F16 kampfly og langtrækkende missiler. Det vil afgørende kunne påvirke krigens udfald, som han udtrykker det.

Under alle omstændigheder vil der blive tale om et hårdt arbejde, fordi ukrainske styrker alene skal besejre Rusland. Hvad F16-flyene angår, oplyses det samtidig, at de først kan forventes leveret til indsættelse i december i år. Der bliver altså i bedste fald tale om en vinteroffensiv 2024.

Ukraine mener ifølge Podoljak, at Rusland skal straffes, ligesom Tyskland blev straffet efter 2. Verdenskrig, da det nazistiske regime og de tyske væbnede styrker blev besejret af en koalition bestående af de demokratiske vestmagter og det totalitære Sovjetunionen. Dvs. med gennemførelse af krigsforbryderprocesser mod de ledende politikere, embedsmænd og militære officerer.

Ligeledes vil Ukraine kræve store russiske skadeserstatninger, som ikke skal betales på én gang, men over en periode på op til 80 år.

Det betyder, at den nuværende russiske elite med præsident Vladimir Putin i spidsen skal ”nulstilles”, som det udtrykkes – dvs. som mindstemål afsættes. Men hertil kommer endnu mere vidtgående ukrainske ønsker, nemlig at selve Den Russiske Føderations territorium skal opsplittes, og en række nationale mindretal have mulighed for at udtræde af føderationen for at blive selvstændige.

Mikhail Podoljak understreger den positive storpolitiske udvikling i Ukraines favør, som har fundet sted i løbet af krigen. Ingen betydelige magter taler mere om, at Ukraine bliver nødt til at gå på kompromis med Rusland og afstå russisk besatte territorier. På det seneste G7-møde i Japan blev det i officielle erklæringer tværtimod fremhævet, at Rusland skal rømme alle besatte områder. Det indbefatter det besatte Krim.

Problemet er ifølge Kiev-regeringens talsmand, at den nuværende ledelse i Kreml ikke har forstået, at deres regime og stat synger på sidste vers. En helt ny verdensorden er nemlig i sin vorden, hvor et arkaisk Rusland i endnu højere grad end i dag vil blive isoleret og betragtet som irrelevant. Han udtaler sig stærkt nedsættende om den russiske elites og befolknings intellektuelle niveau og de fortsatte mytiske forestillinger om Ruslands storhed. Hvis ikke de kommer til indsigt i dette, vil Rusland blive totalt ødelagt.

Podoljak og dermed regeringen i Kiev mener også, at den russiske befolkning skal straffes for sin støtte til det forbryderiske regime. Hele det russiske samfund er nemlig gennemsyret af elitens falske forestillinger. Straffen skal bestå i de store skadeserstatninger, som i sidste ende skal betales af den russiske befolkning.

Hvorvidt Ukraine kan opnå international støtte til disse vidtgående ønsker og krav, er en anden sag.

Har virkelig Nato, og USA i særdeleshet, tillat slike revansjistiske tanker å vokse frem og nå så langt at de blir omsatt i aktive krigshandlinger? Slik ser det ut.

Kreml vet hva som foregår. Mannen som sa at Sovjetunionens oppløsning var den største katastrofen i det 20. århundre, står nå overfor planer om at også Russland skal styrtes i grus.

Rekker vi å be Fadervår?

 

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.