Etter måneder fornektelser har sjefen for ukrainsk militær etterretning (HUR) innrømmet at Kiev gjennomfører en kampanje for sabotasje og attentat inne i Russland. Men hvorfor endre den offisielle linjen nå?

Dette spørsmålet stiller Mark Galeotti i The Spectator. Galeotti er professor i Østeuropeiske studier ved UCL, og har gitt ut flere bøker. Den siste boken hans er Putin’s Wars: From Chechnya to Ukraine.

Generalmajor Kyrylo Budanov er sjef for HUR, og har blitt en mediastjerne i løpet av krigen, som av etterretningsfolk fra USA beskrives som «George Smiley meets Jason Bourne».

Budanov erkjente i to intervjuer denne uken at Ukraina hadde spilt en rolle i attentater inne i Russland.

Han kunngjorde først at den ukrainske parlamentarikeren Yevhen Shevchenko holdt hemmelige forhandlinger med den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenko, på vegne av ukrainsk etterretning.

Then, though, Budanov told western journalists that ‘we’ve been killing Russians and we will keep killing Russians anywhere on the face of this world until the complete victory of Ukraine.’

Mange vestlige etterretninger ble alarmert av disse nokså harde uttalelsene, og det hjelper heller ikke at Budanov ikke vil definere hvilke russere han anser som legitime mål.

Kreml reagerer selvsagt, og sier at Ukraina er en «statssponsor for terrorisme». Kreml burde dok ta en kikk i speilet, vil nok mange mene.

Budanov sier at det russerne definerer som terrorisme ser ukrainere på som frigjøring.

Mange av attentatene skal ifølge Budanov være utført av russiske borgere som gladelig samarbeider med HUR.

Dette er trolig en del av den psykologiske krigføringen, mener Galeotti. Og selv om enkelte russere har gjennomført små aksjoner, bærer de større aksjonene preg av profesjonell militær planlegging.

Men er dette et planlagt samarbeid mellom Budanov og Zelenskyj? Eller har Budanov andre motiver?

Nonetheless, even if this is a good cop/bad cop routine, it still risks embarrassing the president, raising questions as to how far he is fully in control of HUR.

Budanov (37) er den yngste generalen i Ukraina, og har en voksende tilhengerskare. Han var nær ved å ta over jobben som forsvarssjef, men dette ble av ukjente grunner utsatt.

Tidligere har Budanov hevdet at et kupp er i bevegelse i Kreml som vil kaste Putin, og at det finnes en hemmelig anti-Kreml terroristbevegelse i Russland. Nok en gang lukter det psykologisk krigføring, men Budanov er absolutt villig til å gjennomføre og delta i reell krigføring også.

Russisk avis: To kampfly og to helikoptre skutt ned nær Ukraina

Ifølge ubekreftede kilder fra amerikansk etterretning måtte CIA gripe inn for å forhindre et planlagt angrep på russisk jord 24. februar, ett år etter krigsutbruddet. Budanov skal ha stått bak planene.

Som tidligere spesialsoldat, som ble såret i kamp flere ganger under Donbas-konflikten i 2014, nå sjef for etterretningen, er det mange som ser på Budanov som en reddende engel for Ukraina. Derfor er det godt mulig at han har større ambisjoner enn å bli forsvarssjef.

It’s possible that Budanov is looking to a rather different campaign in the future, as well as his present one against Russia.

Vil Budanov utfordre den sittende presidenten? Det gjenstår å se, for først må jo krigen avsluttes.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.