Nytt

Arkadij Babtsjenko meldt død etter å ha blitt skutt i sitt hjem i Kiev, ifølge politiet. Han ble funnet blødende av sin kone. Hans kollega, Osman Pashayev, skrev på Facebook at  Babtsjenko ble drept av tre skudd etter at han hadde kommet tilbake fra et ærend i butikken, skriver AFP.

Arkadij Babtsjenko forlot Russland i 2016 etter at han skrev om et russisk militærfly som styrtet i 2016. Han sa at han hadde mottatt dødstrusler.

Kievs politimester, Andriy Kryshchenko, sier til media at de mistenker at Babtsjenko ble drept på grunn av sine «profesjonelle aktiviteter». Babtsjenko hadde kritisert Kreml i de seneste årene og deltok i politisk opposisjon i 2012 og fordømt Russlands aksjoner i Syria og Øst-Ukraina.

Det var i desember 2016 at Basbtjenko skrev et innlegg på Facebook om det styrtede Tu-154 transportflyet som falt ned over Svartehavet. Flyet hadde Røde Armés kor som var på vei til Syria. Babtsjenko skrev i den samme Facebookposten, hvor han også beskrev Russland som en «angriper», at dette hadde ført til dødstrusler fra den russiske staten. Han skrev en artikkel i  The Guardian at dette hadde tvunget ham til å forlate «et land jeg ikke lenger følte meg trygg i «.

Babtsjenko ble som 18 år gammel jusstudent innkalt til militæret og han måtte tjenestegjøre i Tjetjenia-krigene på nittitallet. Han skrev sine memoarer, En soldats krig, om sine opplevelser fra konfliktområdet. Senere ble han journalist. I Sverige mottok han pris fra Svenska Pen – en organisasjon for ytringsfrihet.

Oppdatering: Arkadij Babtsjenko er i live. Han dukket opp på en pressekonferanse med ukrainsk sikkerhetstjeneste. På pressekonferansen hevdes det at den ukrainske sikkerhetstjenesten har avverget et drapsforsøk på Babtsjenko som ble bestilt av den russiske regjeringen, ifølge Reuters.

En ukrainsk statsborger er pågrepet i saken.

BBC

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!