Arkadij Babtsjenko blir intervjuet i Kiev den 14. november 2017. Foto: Vitalii Nosach / Reuters / Scanpix.

 

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som tirsdag ble meldt skutt og drept, dukket opp i live på en pressekonferanse med ukrainsk sikkerhetstjeneste.

– Ifølge informasjon mottatt av den ukrainske sikkerhetstjenesten har den russiske sikkerhetstjenesten bestilt drapet på Babtsjenko, hevdet Vasilij Gritsak, sjef for sikkerhetstjenesten i Ukraina, under pressekonferansen.

Tirsdag ble det meldt at Babtsjenko hadde blitt skutt og drept utenfor leiligheten sin i Kiev. Gritsak sier de fikk nyss om planer om å drepe Babtsjenko for to måneder siden, og at de iscenesatte de journalistens død for å pågripe de som forsøkte å drepe ham.

En ukrainsk statsborger som mistenkes for å ha blitt tilbudt om lag 350.000 kroner av russisk sikkerhetstjeneste for å drepe Babtsjenko, er pågrepet i saken, ifølge Gritsak.

Under pressekonferansen unnskyldte Babtsjenko oppstyret etter rapportene om hans død, og takket alle som hadde sørget over ham.

Babtsjenko er kjent som en frittalende kritiker av president Vladimir Putin, og han forlot Russland etter å ha mottatt trusler. Han slo seg først ned i Tsjekkias hovedstad Praha, men flyttet senere til Kiev.

Babtsjenkos «død» førte til en ordkrig mellom Ukraina og Russland. Ukrainas statsminister Volodymyr Groysman anklaget russisk etterretning for å være innblandet i drapet på 41-åringen.

Uttalelsene ble sterkt kritisert av Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, som sa at Ukraina nyter beskyttelse fra «vestlige mentorer» som ønsker at Ukraina fremmer russiskfiendtlige holdninger.