Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hevder å ha avverget et attentat på Margarita Simonjan, sjefredaktør for den statskontrollerte russiske kringkasteren RT.

Flere mistenkte medlemmer av «den nynazistiske gruppen Paragraf-88» er pågrepet, opplyser FSB. De anklager sikkerhetstjenesten SBU i Ukraina for å stå bak de påståtte attentatplanene.

Ifølge FSB betalte SBU en russisk nynazist for å drepe både Simonjan og det kjente TV-ankeret og influenseren Ksenia Sobtsjak. Simonjan er en hardnakket tilhenger av Russlands krig i Ukraina, mens Sobtsjak ofte har kritisert myndighetene.

RT har publisert en video av en ung mann i en T-skjorte med påskriften «Waffen SS» som hevder ukrainerne ga ham ordre om å utføre drapet. 18-åringen oppgir navn og fødselsdato før han beskriver den planlagte forbrytelsen i RT-videoen.

Taust fra Ukraina

Ukraina har foreløpig ikke kommentert saken. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB anklager jevnlig ukrainske etterretningstjenester for å ha planlagt angrep. Påstandene har ikke latt seg bekrefte fra uavhengig hold.

Lørdag kveld ble det klart at en domstol i Moskva har varetektsfengslet til sammen sju personer som anklages for å være «motivert av nasjonalt hat» til å drepe Simonjan og Sobtsjak». Fem av dem er mindreårige, melder det statseide nyhetsbyrået Tass.

FSB sier de har beslaglagt flere våpen, naziflagg og bøker.

– Hvis alt dette er sant, så takk til tjenestene for jobben de har gjort, sier Sobtsjak på Telegram.

– Hvis ikke, og poenget ganske enkelt er å plassere meg i samme setning som Simonjan, så er dette bare slemt, tilføyer hun.

Utfordret Putin

Sobtsjak utfordret president Vladimir Putin i presidentvalget i 2018. Hun er datteren til St. Petersburgs tidligere ordfører Anatolij Sobtsjak, som i sin tid ble regnet som Putins mentor. Sobtsjaks populære YouTube-kanal er ofte kritisk mot russiske myndigheter, og hun har forlatt Russland flere ganger siden invasjonen av Ukraina i fjor.

Simonjan regnes som en frontfigur i russisk propaganda og var en fremtredende støttespiller av Putin alt før invasjonen.

– Fortsett jobbingen, brødre, sa hun i en takkemelding til FSB lørdag.

Flere drept

Flere tilhengere av Putins krig i Ukraina er blitt drept i Russland det siste året. Blant dem er den kjente militærbloggeren Vladlen Tatarskij, som ble drept i en eksplosjon på en kafé i St. Petersburg i april.

I august i fjor ble Darja Dugina, datteren til den høyrenasjonalistiske ideologen Aleksandr Dugin, drept av en bilbombe i nærheten av Moskva.

Og i mai ble den fremtredende russiske skribenten Zakhar Prilepin alvorlig skadd av en bilbombe.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.