Vladlen Tatarskij, en kjent ukrainsk-russisk blogger og offiser fra Donetsk ble søndag ettermiddag drept av en bombe på en kafé i St. Petersburg. Minst 16 andre mennesker ble skadet i den voldsomme eksplosjonen.

Flere kilder opplyser at han ble oppsøkt av en ung kvinne som ga ham en statuett. Denne statuetten var formodentlig fylt med TNT, som senere eksploderte.

Kilder i innenriksdepartementet som siteres av nyhetsbyrået Ria, sier at eksplosjonen var forårsaket av en bombe gjemt i en gave som Tatarskij fikk på kafeen, ifølge BBC. (NTB)

Eksplosjonen var så sterk at hele fasaden på kafeen ble blåst ut. Videoen er hentet fra Amir Tsarfatis Telegram-kanal:

Vladlen Tatarsky (Maxim Fomin) (40) deltok i kamphandlinger i Donetsk i 2014, og han har i nyere tid blitt en kjent og populær militærblogger på Telegram:

Tatarsky deltok først i fiendtlighetene sommeren 2014 i Donbass. Tatarsky sluttet seg til rekkene til de russiske troppene, der han var kjent under kallesignalet «Professor» og kjempet under kommando av feltkommandør Igor Bezler. Senere havnet han i Vityaz-enheten. Etter transformasjonen av militsen til folkemilitsen flyttet han til oppklaringskompaniet til 4. brigade i Lugansk Peoples Republic NM, hvor han tjenestegjorde til slutten av 2014. Våren 2015 kom han tilbake til tjenesten igjen, etter å ha tilbrakt et år i Vostok-bataljonen, og i 2017 ble han sendt til bataljonsrekognosering av NM av LPR.

I 2019 startet han en personlig blogg på sin telegramkanal Vladlen Tatarsky. Rapportene hans samlet hundretusenvis av visninger. Hver dag la Tatarsky ut kamprapporter, meninger om hva som skjedde ved fronten. Han skrev også to bøker: The War og den selvbiografiske fortellingen The Run. Etter starten av den spesielle operasjonen i Ukraina, kom militærsjefen igjen til Donbass og ble registrert i Vostok-bataljonen. Militærkommissæren rapporterte umiddelbart om alle hendelsene som fant sted i Donbass. (Oversatt fra engelsk: OopsTop)

Tatarskij skal ifølge flere ubekreftede meldinger være født i Makijivka, en viktig industriby i Donbass.

Kafeen han satt på, Street Bar sies å ha tilhørt Wagner-gruppens stifter:

Ifølge et nettsted som drives fra St. Petersburg, fant eksplosjonen sted på kafeen Street Bar, som i sin tid tilhørte Jevgenij Prigozjin. Han er grunnlegger av Wagner-gruppen, den private hæren som kjemper på russisk side i Ukraina

Tatarskij satt ifølge russiske medier i et møte på kafeen da en kvinne ga ham en statuett som angivelig eksploderte, skriver nyhetsbyrået AP. Bygningens fasade skal ha fått skader i eksplosjonen.

Tatarskij var blant flere hundre deltakere på en overdådig seremoni i presidentpalasset i Moskva i fjor høst. Det var her president Vladimir Putin erklærte at Russland annekterer fire delvis okkuperte fylker i Ukraina, i strid med folkeretten.

– Vi skal nedkjempe alle

En video Tatarskij publiserte i fjor fra innsiden av Kreml, fikk spesielt stor oppmerksomhet. I videoen sa han ifølge BBC:

– Vi skal nedkjempe alle, vi skal drepe alle, vi skal rane alle som trengs. Akkurat slik som vi vil ha det.

Dersom Tatarskij ble drept i et målrettet angrep, er dette andre gang en person som knyttes til krigen i Ukraina, likvideres på russisk jord.

I august i fjor ble den russiske redaktøren og analytikeren Darja Dugina, datter av en kjent høyrenasjonalist, drept i et bombeattentat like utenfor Moskva. Russland hevdet Ukraina står bak attentatet, noe ukrainerne benekter. (NTB)

Who is and what is known for the deceased military commander Vladlen Tatarsky (OopsTop)

In St. Petersburg, military commander Vladlen Tatarsky was killed in an explosion at Street Food Bar No. 1 (Tass – tittel oversatt fra russisk)

Les også:

Ukjent geriljagruppe bak attentatet på Daria Dugin

Kjøp bøker fra Document Forlag!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.