Den kjente russiske forfatteren Zakhar Prilepin ble lørdag såret av en bilbombe. Sjåføren ble drept. Prilepin hadde besøkt separatistenklaven Luhansk og stoppet i Nizjni Novgorod. Han er den andre regimetro forfatter/journalist som som utsettes for et attentat på kort tid.

Nylig ble den kjente militærbloggeren Vladlen Tatarskij drept av en bombe skjult i en statue som ble overrakt som gave under et møte på en cafe i St. Petersburg. Og nå Prilepin.

 

– Ifølge foreløpige rapporter ble en person drept i eksplosjonen, og forfatteren Zakhar Prilepin, som var i bilen, ble såret, opplyser innenriksdepartementet i Moskva lørdag formiddag.

Angrepet fant sted i Nizjnij Novgorod, en by som ligger rundt 40 mil øst for Moskva.

Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass siterer en kilde i ambulansetjenesten som sier at forfatterens bil eksploderte.

– Han overlevde, men ble såret og er ved bevissthet, sier den ikke navngitte kilden.

Tilstanden til Prilepin er ukjent. Ifølge enkelte meldinger skal den være kritisk.

Talskvinne for russisk UD anklaget Vesten for å være ansvarlig.

– Fakta er blitt til virkelighet: Washington og Nato har fostret opp enda en terrorcelle – regimet i Kyiv, skriver Maria Zakharova på Telegram.

Prilepin er ingen hvem som helst. De som forsøkte drepe ham visste hva de gjorde.

Prilepin er prisbelønt og en av Russlands mest populære skjønnlitterære forfattere. Han tjenestegjorde som soldat under krigen i Tsjetsjenia, er sterkt politisk engasjert og var tidligere redaktør for den uavhengige avisen Novaja Gazeta, ifølge Store norske leksikon.

Prilepin har også utgitt to bøker på norsk.

En må anta at attentatene har en viss virkning på opinionen. Prilepin har utviklet seg i en nasjonalistisk retning de senere år og står på regimets side.

Søndag ble det kjent at han er kommet til bevissthet og etter forholdene har det bra.

I tillegg til de to var det et mystisk attentat mot den kjente ideologen Alexander Dugin som unnslapp døden ved at det var hans datter som startet bilen. Hun ble drept og man antar at faren var målet.

 

Datteren til Alexander Dugin drept i attentat

 

Kjent miltærblogger fra Donetsk drept i eksplosjon på kafé i St. Petersburg

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.