Den sørlige indiske delstaten Karnataka er en av flere delstater i India som nå forsøker å stanse muslimer fra å få hinduistiske jenter til å konvertere til islam ved å lokke dem med gaver eller pengebeløp.

Sekulære og mangfoldige India har ikke en nasjonal lov mot konvertering, men nå prøver flere delstater å innføre restriksjoner mot religiøse konverteringer.

Det er i all hovedsak muslimer som driver med dette, men det er rapportert at noe kristne også skal ha gjort det samme.

Karnataka har innført en lov som kan gi opptil fem års fengsel for å lokke noen på feilaktig grunnlag til å konvertere til en annen religion.

Loven som ble vedtatt 30. september definerer å «lokke» som et «tilbud om enhver fristelse» i form av materielle gaver, ansettelse, eller trusler om «guddommelig misnøye».

Indias grunnlov anerkjenner retten til enhver person «til fritt å bekjenne, praktisere og spre sin religion».

Indere kan gifte seg under religiøse personlige lover eller under den sekulære spesielle ekteskapsloven.

De fleste av antikonverteringslovene har blitt vedtatt av delstater styrt av det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata Party (BJP).

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

BJP har energisk kjempet mot interreligiøse ekteskap, ofte med henvisning til «kjærlighets-jihad», hvor muslimske menn systematisk prøver å forføre og deretter konvertere hinduistiske kvinner. De har også anklaget kristne grupper for å tilby penger eller gaver til fattige hinduer på landsbygda for å konvertere dem til kristendommen.

Nye regler i flere delstater krever at personer som ønsker å konvertere og de som utfører konverteringer, må søke forhåndsgodkjenning fra sorenskriveren. De som er dømt for ulovlig å ha konvertert kvinner, barn, daliter (menneskene som i det indiske kastesystemet er stemplet som «urene», «kasteløse», eller «urørbare».) eller stammefolk, risikerer strengere straffer.

Den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet, et amerikansk kongressoppnevnt organ, sa i november at anti-konverteringslover gjorde det mulig for «hindunasjonalistiske grupper å trakassere og true religiøse minoriteter». Rapporten advarte om at lovene kunne forverre de fra før store forskjellene i de indiske samfunnene.

Ved en gjennomgang av Indias menneskerettighetshistorikk i FNs menneskerettighetsråd i november, oppfordret de nederlandske representantene India til å forhindre misbruk av anti-konverteringslovene.

Indias riksadvokat forsvarte lovene som «religionsfrihetslover» som var konstitusjonelt gyldige.

Det politisk splittende spørsmålet er nå til behandling i Indias øverste domstol. Høyesterett behandler for tiden utfordringer knyttet til konverteringslover og en begjæring om landsomfattende tiltak mot ulovlige konverteringer.

I november bemerket en indisk domstol at tvangskonverteringer til slutt kan «påvirke nasjonens sikkerhet».

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.