Love jihad, også kalt Romeo jihad, på norsk noe à la ‘kjærlighets-jihad’, er en påstått aktivitet der muslimske menn sies å målrette romantisk adferd mot kvinner som tilhører ikke-muslimske trossamfunn. Hensikten er å konvertere dem til islam som en del av en langsom demografisk utskiftning.

Interreligiøs kjærlighet er i mange kulturer et vanskelig terreng å navigere i. På 1920-tallet florerte det med historier om bortføringer av hinduistiske kvinner som ble voldtatt, gjort gravid og tvunget til å konvertere til islam. 

I første årti av 2000 begynte det å dukke opp historier om en «Love jihad»-organisasjon som tvinger hinduistiske kvinner til å konvertere til islam gjennom falske uttrykk for kjærlighet. 

At det skal eksistere noen «Love jihad»-organisasjon blir tilbakevist som en islamofobisk konspirasjonsteori og er heller ikke blitt påvist gjennom offisielle undersøkelser som flere ganger er blitt igangsatt, men det florerer av individuelle vidnesbyrd om «falsk kjærlighet» som ikke har annet mål enn å konvertere kvinner til islam. 

Konseptet fikk først nasjonal oppmerksomhet i India i 2009 med påstander om omfattende konverteringer i Kerala og Mangalore og virksomheten knyttes også til terror. 

Påstandene om «Love jihad» har senere spredt seg over hele India og videre til Pakistan og Storbritannia.  Det har skapt bekymring i hinduistiske, sikhiske og kristne organisasjoner, mens muslimske organisasjoner benekter anklagene.

Også i Norge er fenomenet viet oppmerksomhet.

Historiene fra India er etterhvert blitt så mange at de i delstaten Uttar Pradesh har vedtatt en lov som ansees å være skreddersydd for å beskytte hinduistiske kvinner mot muslimske menn. «Uttar Pradesh Prohibition of Unlawful Conversion of Religion Act, 2020» blir kritisert for å glemme at diskriminering og undertrykkelse kan gå begge veier.
 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.