Mordet på den indiske uavhengighetslederen Mahatma Gandhi er et mørkt kapittel i landets historie, noe indiske skoleelever har lest om i årevis i lærebøkene.

Fra lærebøkene lærte 17-18 år gamle elever i 12. klasse at attentatmannen, Nathuram Godse, var «en bramin fra Pune» (en prest og medlem av den høyeste av de fire sosiale klassene, varna, i det gamle indiske samfunn) og «redaktør for en ekstremistisk hinduistisk avis som hadde fordømt Gandhiji som ettergivende overfor muslimer».

Studentene leste også at Gandhi var «spesielt mislikt av dem som ønsket at India skulle bli et land for hinduene, slik Pakistan var for muslimene». Og at hans «standhaftige streben etter enighet mellom hinduer og muslimer provoserte hinduekstremister så mye at de gjorde flere forsøk på å myrde Gandhi».

Men da elevene kom tilbake til skolen for det nye skoleåret som begynte i april, var ikke lenger disse passasjene i lærebøkene.

Avisen Indian Express rapporterte om disse slettingene på onsdag, noe som førte til et ramaskrik fra akademikere så vel som opposisjonspolitikere, som beskyldte regjeringen for å «hvitvaske» læreplanen.

Revisjonen ble utført av National Council of Educational Research and Training (NCERT), en uavhengig statlig organisasjon som utvikler lærebøker som brukes mye i India.

Blant de slettede avsnittene er et som nevner hvordan organisasjoner som Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) ble «forbudt en liten tid» etter drapet som en del av regjeringens aksjon mot organisasjoner «som spredte samfunnshat».

RSS er en høyreorientert hinduistisk sosiopolitisk organisasjon som det regjerende Bharatiya Janata Party (BJP), som statsminister Narendra Modi er medlem av, er nært knyttet til.

En annen sletting er en henvisning i NCERTs lærebøker for 11. klasse til opptøyene i Gujarat i 2002, der det snakkes om hvordan klasse, religion og etnisitet ofte fører til segregering av boligområder og bydeler. Opptøyene, der over 1 000 mennesker, for det meste muslimer, ble drept, fant sted da Modi var delstatens førsteminister.

Kjempesmell for Indias klimatiltak – kan bli tvunget til å fortsette med kull

I juni 2022 opprettholdt høyesterett en dom som frikjente ham for medvirkning til opptøyene.

Disse snikende endringene kommer på toppen av de som ble kunngjort i juni 2022 som en del av en «rasjonalisering» av lærebøkene for sjette til tolvte trinn for å redusere den akademiske belastningen og å hjelpe elevene med å ta igjen etterslepet etter covid-19-pandemien.

Disse endringene inneholder også kutt i referanser som involverer hinduismens kastesystem, protester som samlet seg i sosiale bevegelser, og til og med Indias muslimske herskere, med fjerning av et kapittel dedikert til mogulriket som kontrollerte store deler av subkontinentet mellom det 16. og 19. århundre.

Mogul-keiserne er forhatt av den hinduistiske høyrefløyen, blant annet på grunn av ødeleggelsen av templer under deres regjeringstid.

BJP-leder Kapil Mishra beskrev endringene som «en beslutning om å fjerne den falske historien om mogulene».

Disse endringene – den tredje siden BJP ble valgt til makten i 2014 – er en del av en bredere BJP-kampanje som har rettet seg mot mogulene. I januar ble den ikoniske mogulhagen ved presidentpalasset i New Delhi omdøpt til Amrit Udyan (Den hellige nektarens hage). Den travle jernbanestasjonen Mughalsarai i Uttar Pradesh ble også omdøpt til Pandit Deen Dayal Upadhyaya Junction i juni 2018, etter lederen for det politiske partiet Bharatiya Jana Sangh, som også var BJPs forløper.

Verdens viktigste politiske bevegelse er det nasjonal­konservative indiske partiet BJP

NCERT-direktør Dinesh Prasad Saklani sa til avisen The Telegraph at innholdet hadde blitt slettet «profesjonelt» av fageksperter og «ensartet uten noen selektiv tilnærming».

BJPs nasjonale talsmann Gopal Krishna Agarwal uttalte til Reuters at dette ikke er et forsøk på å slette historien, men å motvirke fordommer.

Dr. Aditya Mukherjee, en pensjonert professor i moderne indisk historie ved Jawaharlal Nehru-universitetet, sa at den hinduistiske høyrefløyens iherdige forsøk på å omskrive lærebøkene begynte så tidlig som i 1977 med valget av Janata-partiet, som ble dannet gjennom sammenslåingen av en rekke enheter, inkludert Bharatiya Jana Sangh – RSS’ politiske arm.

«Dette er derfor helt klart en agenda for RSS og BJP, og ikke historikere som kommer sammen og sier at vi må gjøre en endring», sa han med henvisning til de siste endringene.

«Denne typen søppel som blir gitt ut som historie er virkelig en skam. Jeg mener, det kan se bra ut i Nord-Korea, men jeg kan ikke engang tro at vi vil fremme denne typen historie i vårt land.

«Å bruke historien som våpen på denne måten for å utslette og demonisere et bestemt samfunn er også politisk svært farlig i et multireligiøst land som vårt. Du leker med ilden når du gjør slike ting», avslutter Mukherjee.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.