Et stort kapittel i indisk historie er over: Rahul Gandhi strøk da han var oppe til eksamen hos velgerne. Et mektig dynasti ser ut til å være historie. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Scanpix 

Alt tyder på at Narendra Modi vinner en knusende seier ved parlamentsvalget i India, mye større enn ved valget i 2104. Kongresspartiet blir nærmest utradert. Det er et veiskille i indisk politikk med tanke på partiets statsbærende rolle.

BJP ligger an til å få rundt 300 av de 542 representantene i nasjonalforsamlingen, mens det største opposisjonspartiet – Kongresspartiet ledet av Rahul Gandhi – ser ut til å måtte nøye seg med 50.

BJPs støttepartier ligger an til rundt 50 representanter, og Modi kan dermed styre videre med over 340 folkvalgte i ryggen, langt flere enn de 272 som kreves for å få majoritet i den indiske nasjonalforsamlingen.

Valget blir dermed en stor skuffelse for Gandhi, som hadde håpet å gå i fotsporene til faren Rajiv Gandhi, bestemoren Indira Gandhi og oldefaren Jawaharlal Nehru, som alle har vært statsministre.(NTB)

Kongresspartiet kjørte på at Modi spilte på motsetninger og appellerte til hat. Selv hevdet partiet å stå for kjærlighet.

Det er umiddelbart ikke lett å se hvordan et parti kan hevde å stå for kjærlighet i politikk.

– Statsminister Narendra Modi brukte hat, vi brukte kjærlighet. Det ser ut som om kjærligheten vil vinne, hevdet Rahul Gandhi da han avga stemme 19. mai.

Gandhi ser ut til å bli skuffet. Velgerne var ikke enige med ham. Eller vil Ghandi dra den konklusjon at velgerne foretrekker hat?

Selv DPA siterer kommentatorer som sier at valget var et for eller mot Modi. Et stort flertall gikk inn for Modi.

DPA viser hvilken side det tyske byrået står på. For ifølge DPA «brukte (Modi) konflikten med Pakistan for å styrke bildet av seg selv som Indias sterke mann.»

DPA refererer til at pakistanske jihadister angrep en indisk militærleir og drepte 40 soldater like før valget. Selvfølgelig fikk dette konsekvenser. Er det slik at man får den lite flatterende betegnelsenn «sterk mann» hvis man forsvarer landet sitt mot angrep?

Konflikten med nabolandet ble trappet kraftig opp etter at 40 indiske soldater ble drept i et selvmordsangrep i februar. India svarte med et luftangrep mot mål på pakistansk side av Kashmir, noe som igjen utløste pakistanske flyangrep.

Til slutt kommer forklaringen på den negative holdningen: Modi er nasjonalistisk. Han står for India som en hindu-nasjon. Det er galt å være seg selv, da er man splittende.

Modi anklages imidlertid også for å være en splittende figur, blant annet ved å nøre opp under motsetningene mellom landets hinduistiske flertall og den muslimske minoriteten, som utgjør rundt 200 millioner mennesker.

India har en nabo som lar islamist, salafist og jihadist-grupper operere fritt, også når det gjelder angrep på India. Hvis ikke India viste en fast hånd kunne det skape motsetninger mellom hinduer og muslimer. Men det ser ikke DPA,

– Sammen vokser vi, sammen blomstrer vi, sammen skal vi bygge et sterkt og inkluderende India. Inda har vunnet igjen, tvitret Modi torsdag. (NTB)

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂