Statsminister Narendra Modi har sikret seg en tredje periode, men han blir avhengig av støtte fra andre partier. Modis partnere i National Democratic Alliance (NDA), Telugu Desam Party (TDP) og Janata Dal-United (JDU), skal ha gitt grønt lys for Modis tredje regjeringsdannelse. Edsavleggelsen vil trolig finne sted 8. juni.

Modi suverent størst

Modis tilhengere som forventet en brakseier, fikk ved parlamentsvalget en kalddusj. Bharatiya Janata Party (BJP) trodde at NDA skulle passere 400 mandater, men resultatet ble noe annet. 

Den indiske valgkommisjonen har kunngjort resultatene for alle landets 543 seter i parlamentet Lok Sabha. Kongresspartiets INDI-allianse har 234 seter mot NDAs 292. 17, inkludert syv uavhengige, tilhører ingen allianse.

BJP har vunnet 240 seter, ned fra 303 i 2019. Nest størst blir Kongresspartiet med 99 mandater, opp fra 52 i 2019, hvilket er adskillig bedre enn hva meningsmålingene i forkant av valget forutså.

Muslimer + sosialister = sant

Valganalyser peker i retning av at muslimske velgerne ser ut til å ha gitt sin støtte til det sosialistiske Kongresspartiets INDI-allianse. 

Med TDP og JDU som allierte får NDA tyve seter mer enn halvparten av representantene i Lok Sabha. BJP er største enkeltparti med 240 seter mens de største allierte, TDP og JDU, har fått henholdsvis 16 og 12 seter.

Historisk

Modi blir annen leder i Indias uavhengige historie efter tidligere statsminister Jawaharlal Nehru, som beholder makten i tre påfølgende perioder. Det er i seg selv en bragd som neppe noen annen verdensleder kunne ha klart – å få en solid tredje periode til tross for massiv internasjonal og delvis nasjonal utskjelling.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.