Resultatet av valget i den indiske delstaten Gujarat er mer eller mindre klart. Narendra Modis konservative parti Bharatiya Janata (BJP) får et massivt mandat som bryter alle tidligere rekorder. 

I Gujarat har stemmegivningen gått i to faser 1. og 5. desember. Valgresultatet for delstatsforsamlingen ble offentliggjort idag og ifølge BBC, får BJP 156 av de 182 setene i delstatsforsamlingen. 

Barometer på Modis popularitet

Det er en økning på hele 57 representanter og baner vei for BJPs syvende periode i staten.

Modis BJP slår alle rekorder da de sikret seg 156 av 182 mandater i delstatsparlamentet i Gujarat.

BJP er nu satt til å styre Gujarat uten pause i 29 år. Bare Indias kommunistparti har styrt en stat lenger med rekordhøye 34 år i Vest-Bengal. 

Narenda Modis India har sammen med Bolsonaros Brasil og tidligere Trumps USA, vært blant den internsjonale sensurindustriens yndlingsmotstandere.

Valget blir omtalt som Modi Magic og anses som et barometer på Modis og det nasjonalkonservative BJPs popularitet foran det nasjonale parlamentsvalget i 2024.

Dramatikk

BJPs valgskred har frustrert opposisjonen. I et valgdistrikt forsøkte representanten for det sosialistiske Kongresspartiet, Bharat Solanki, å begå selvmord ved tellesenteret. Han bandt et skjerf rundt halsen etter å ha hevdet at stemmeautomatene var blitt tuklet med. Han ble stoppet av de tilstedeværende.

Kongresspartiet led nederlag over hele linjen, også i valgdistrikter hvor de tradisjonelt har stått sterkt.

India består av 28 delstater som er styrt som selvstendige parlamentariske demokratier med en regjering utgått av den folkevalgte forsamlingen.

Gujarat som grenser mot Pakistan i det vestlige India, er den nest mest industrialiserte delstaten i India og blant de mer velstående med BNP rundt 2,5 ganger gjennomsnittet i India som helhet. Det er den niende mest folkerike delstaten med en estimert befolkning på rundt 72 millioner i 2022.

 

 

Kjøp julegavene fra Document!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.