Da valget til nasjonalforsamlingen var unnagjort i India stilte muslimske kvinner seg i kø foran Kongrespartiets kontorer og krevde å få utbetalt gratispengene partiet forespeilet dem under valgkampen. 

Gratis penger

Det sosialistiske Kongresspartiet og dets alliansepartnerne lanserte «Ghar Ghar Guarantee»-programmet overfor 80 millioner husstander i Uttar Pradesh i det nordlige India, hvor de i 25 punkter blant annet lovet gratis penger til det kvinnelige overhode i hver fattige husholdning.

– Kongresspartiet i regjering vil årlig overføre én lakh rupi (12-15 tusen kroner) til bankkontoen til én kvinne i hver fattige husholdning i landet, lovet Rahul Gandhi.

Et løfte koster så lite

Efterat Kongresspartiet og dets allierte gjorde et overraskende brakvalg og vant 43 seter i Uttar Pradesh, samlet det seg køer av kvinner med tildekket hår foran Kongresspartiets kontorer og krevde utlevert garantikort de ikke hadde mottatt. De hevdet å ha stemt på Kongresspartiet og at partiet skyldte dem kortene – mens de som allerede hadde fått fylte ut skjemaer for å få de lovede pengene «direkte inn på konto». 

På garantikortene ble løfter om minstelønn, gratis penger til de fattigste, eftergivelse av lån etc. listet opp. Mottagerne ble bedt om å fylle ut navn, adresse, kontaktperson, antall velgere i husstanden – samt valgkrets.

Online underholdning

Videoen der Gandhi lover khata khat – gratis penger – går for tiden som varmt hvetebrød på sosiale medier. Kongresspartiet blir latterliggjort i tillegg til å bli klandret for å ha lokket til seg velgere på falske premisser: 

– Vær så snill å ta denne saken til retten. Jeg bidrar gjerne med min lille skjerv til saksomkostningene. Disse partiene og kandidatene må holdes ansvarlig, skriver en.

Lettlurte muslimer

I en annen tweet hevdes det at lettlurte muslimer nu i syv årtier har gått på samme limpinne: 

– Det er så lett å lure muslimske velgere, de har klart det i syv tiår og de klarte det enda en gang. Men denne gangen krysset de alle grenser for løgn. Om de hadde oppnådd absolutt flertall ville de ikke gitt en eneste rupi til disse kvinnene.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.