Kongresspartiets leder Gaurav Gogoi pågripes av indisk politi under en demonstrasjon. Foto: AP Photo/Altaf Qadri

Indisk politi har pågrepet titalls folkevalgte fra Kongresspartiet, etter demonstrasjoner mot prisøkninger og vanstyre. Nå anklages myndighetene for å ødelegge demokratiet i den enorme republikken.

Politikerne ble ifølge NTB-AP pågrepet fredag da de forsøkte å marsjere til presidentpalasset og statsministerens residens i New Delhi. De fleste av de pågrepne tilhører Kongresspartiet , som er i opposisjon til dagens regjering i India.

De demonstrerte mot økende priser på mat og drivstoff, samt økningen i merverdiavgiften, med andre mye av de samme saker som i disse dager skaper politisk uro i land over hele verden.

Men politiets aksjoner var vesentlig mer omfattende enn kun å slå ned på de som demonstrerte. Det ble også pågrepet flere hundre av Kongresspartiets tilhengere inne i dets hovedkvarter i New Delhi og andre steder i India.

Formålet med pågripelsene var angivelig å forhindre at de sluttet seg til de folkevalgtes protestmarsj.

Politiets aksjon har ført til kraftige reaksjoner fra opposisjonen, blant annet fra Rahul Gandhi, en ledende politiker i Kongresspartiet. Gandhi ble selv pågrepet:

– Det vi er vitne til, er demokratiets død i India, sa Rahul Gandhi til pressen.

Sperringer satt opp 

Politiet satte allerede onsdag opp sperringer rundt partikontorene og boligene til partileder Sonia Gandhi og sønnen Rahul Gandhi, som er parlamentsmedlem. På forhånd hadde partiet kunngjort planer om å organisere landsomfattende demonstrasjoner mot statsminister Narendra Modis regjering.

– Enhver som er imot denne begynnelsen på et diktatur, blir angrepet på ondskapsfullt vis, satt i fengsel, arrestert og banket opp, hevder Rahul Gandhi.

– Forestillingen er at folks problemer – enten det er prisøkninger, arbeidsledighet eller vold i samfunnet – ikke skal tas opp. Det er regjeringens eneste agenda, hevder parlamentarikeren.

India er ofte kalt for «verdens største demokrati», og mange vil se dette som et signal om at dagens regjering ikke er særlig opptatt av å bevare et slikt ry.

Blir trolig raskt løslatt

Utenfor Kongresspartiets hovedkvarter hadde flere kvinner samlet seg for å lage mat på bål. De viste til at gassprisene har blitt så høye at fattige og middelklassefamilier ikke har råd.

Politiet har foreløpig ikke kommentert demonstrasjonene fredag. De folkevalgte og deres tilhengere er ventet å bli løslatt raskt – noe som er vanlig praksis når politiet griper inn mot demonstranter.

– Dette er den verste form for vendettapolitikk. Vi vil ikke underkaste oss! Vi vil ikke la oss kneble! Vi vil fortsette å heve stemmen mot urettferdigheten og fiaskoen til Modis regjering, sier Kongresspartiet i en Twitter-melding.

Kraftige prisøkninger har skapt misnøye

Politiet stanset også opposisjonspartiets forsøk på å holde lignende protestmarsjer i finanshovedstaden Mumbai, Guwahati og enkelte andre byer. Også her ble partimedlemmer innbrakt og kjørt bort i busser og andre kjøretøy.

Regjeringen besluttet i juli å innføre avgifter på flere melkeprodukter, ris, mel og hvete. Fra før har regjeringen hevet prisene på drivstoff.

India har i dag en befolkning på noe over 1,4 milliarder innbyggere, og vil ifølge FN-prognoser passere Kina som verdens mest folkerike land i løpet av 2022.

 

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.