Citizenship Amendment Act (CAA) som gir religiøse minoriteter fra nabolandene rett til indisk statsborgerskap, er klar for implementering i første uke av mars. Muslimer er ikke inkludert.

– Innenriksminister Amit Shah bekrefter regjeringens forpliktelse til å implementere CAA. Han understreker at loven er ikke-diskriminerende og at den har som mål å gi tilflukt og støtte til forfulgte minoriteter fra nabolandene, skriver The Buckstopper.

Humanitær forpliktelse

Shah understreket lovgivningens historiske kontekst og viste til minoriteter som utsettes for religiøs forfølgelse i Bangladesh, Pakistan og Afghanistan. Lovforslaget nevner ikke muslimer som må ha flyktet fra disse landene. Han gjentok Indias humanitære forpliktelse til å strekke ut en hjelpende hånd til dem som trenger det:

– CAA var opprinnelig et løfte gitt av Kongresspartiet efterat britisk India ble delt og de religiøse minoritetene ble utsatt for forfølgelse i disse landene. Nu har det venstreorienterte Kongresspartiet som i økende grad søker støtte i muslimske grupperinger, gjort helomvending og motsetter seg loven.

Den indiske samfunnsdebattanten Anand Ranganathan mener India med CAA ivaretar en historisk moralsk forpliktelse:

Muslimer er ikke inkludert

Loven retter seg spesifikt mot minoritetssamfunn og inkluderer hinduer, sikher, jainer, parser, buddhister og kristne som ankom India før 31. desember 2014.

– Regelverket er klart og det er opprettet en nettportal. Hele prosessen vil foregå digitalt. Søkere må oppgi hvilket år de reiste inn i India uten å legge ved reisedokumenter. Det kreves ingen ytterligere dokumentasjon fra søkerne, skriver Times of India.

Voldsomme protester 

Implementeringen av CAA som ble vedtatt av parlamentet i desember 2019, er mer enn fire år forsinket. Mer enn hundre personer har mistet livet og tusenvis av demonstranter er blitt arrestert under voldsomme protester mot loven. Ved det islanske universitet Jamia Millia Islamia i New Delhi og Aligarh Muslim University ble mer enn 200 studenter skadet og rundt hundre anholdt av politiet. 

– De fikk sin del av India i 1947. De kan ikke nu komme tilbake å påstå seg forfulgt:

Distriktsdommere i ni delstater har de siste årene hatt myndighet til å innvilge indisk statsborgerskap til ikke-muslimske minoriteter fra de ovennevnte land. Med CAA vil dette omfatte hele India.

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.