Ifølge indiske myndigheter fikk hele 1773 utlendinger innvilget statsborgerskap i 2021. Det er nesten en tredobling siden 2020. De siste fem år har 4844 utlendinger fått indisk statsborgerskap.

Et betydelig flertall av dem som er innvilget statsborgerskap tilhører religiøse minoritetsgrupper i Pakistan, Afghanistan og Bangladesh. 8244 personer som bekjenner seg som kristne, hinduer, sikher og jainer (en religion som søker åndelig renhet gjennom ikkevold overfor alle levende vesener) søkte om indisk statsborgerskap i 2021. Frem til desember hadde 3117 av dem fått det tildelt, ifølge tall som igår ble lagt frem for det indiske parlament av landets minister for innenrikssaker, Nityanand Rai. Det samlede antall utlendinger som ble tildelt indisk statsborgerskap fra 2018 til og med 2020, var 2254 personer.

India har hverken undertegnet FNs flyktningekonvensjon av 1951 eller 1967-protokollen om denne og har ingen flyktningepolitikk, men en lovgivning som åpner for statsborgerskap for innvandrere som tilhører hindu-, jain-, sikh-, parsi-, kristne og buddhistiske samfunn fra Pakistan, Bangladesh og Afghanistan. Loven utelater bevisst muslimer, men det forhindrer ikke at det siden 2014 er blitt tildelt noen hundre statsborgerskap til muslimer.

I kjølvannet av den humanitære krisen som utspilte seg i Afghanistan etter at USA overlot landet til Taliban, innførte India i august en nødkategori kalt «e-Emergency X-Misc Visa» for afghanske statsborgere. Disse er gyldig i seks måneder og innvilges først etter sikkerhetsklarering. Pr. desember ifjor var det innvilget rundt 200 slike nødvisum.

Indias lov om statsborgerskap ble endret i 2019. Lovendringen gjenspeiler historiske spenninger mellom muslimer og landets øvrige religiøse grupper. Spenningene daterer seg tilbake til slutten av 1300-tallet da tyrkeren Timur Lenk, en av de største erobrerskikkelser i islamsk historie, plyndret og la Delhi i ruiner. Før slaget om Delhi kuttet han i løpet av én dag, hodet av mer enn 100 000 slaver, «avgudsdyrkende hinduer», som han fryktet kunne ta fiendens parti.

India har knapt 1,4 milliarder innbyggere og betrakter statsborgerskap som et privilegium. Til sammenligning innvilget Norge med en befolkning på 5,4 millioner, 41 000 statsborgerskap i 2021. Sverige med en befolkning på 10,4 millioner, innvilget drøyt 71 000 «medborgarskap» ifjor. Landet har over 100 000 «öppna ärenden» der de ikke har tatt beslutning.

4,844 foreigners granted Indian citizenship in 5 years, 1,773 in 2021 alone, Indian Express

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.