Indias statsminister Narendra Modi viser frem blekket på fingeren som viser at han har stemt. Foto: Amit Dave/Reuters/Scanpix

India vedtar en ny lov om statsborgerskap som åpner å gi statsborgerskap til mennesker som har flyktet fra forfølgelse i Pakistan, Bangladesh og Afghanistan. Men ikke hvis de er muslimer.

 

Refugees who have faced religious persecution will be given Indian citizenship under a bill backed by Narendra Modi’s Hindu nationalist government — but only if they are not Muslims.

The bill offers a welcome to Hindus, Christians, Jains, Buddhists and Parsis who have fled persecution, primarily in Pakistan, Bangladesh and Afghanistan. They can be granted nationality if they can prove who they are and show that they have lived in India for six years. Shia Muslims and members of the Ahmadi Islamic sect in the same position will, however, be deported or jailed.

Liberale medier i Vesten skummer av indignasjon over det som vitterlig er en diskriminering i ordets kliniske forstand. Men når man ser hvilke land India nevner er sammenhengen ikke vanskelig å forstå: Hvordan blir minoriteter behandlet i disse tre landene og har det noe med flertallsreglionen å gjøre?

Loven går nå til underhuset hvor Noarenda Modis BJP har rent flertall. I overhuset er de avhengig av støtte. Det ligger det an til at de får.

En opposisjonspoliiiker kommer uforende til å avsløre hvorfor loven diskriminerer. Han sier India ikke må bli som Pakistan. Nettopp. Det er det loven forsøker å avverge. Hvis islam blir for stor begynner problemene. Islam klarer ikke respektere andre religioner, det er nok å se på de tre landene: Pakistan, Bangladesh og Afghanistan.

Shashi Tharoor, an opposition MP, said the bill undermined the tenets of democracy. “Those who believe that religion should determine a nation — that was the idea of Pakistan,” he said. “Everybody, irrespective of religion, has equal rights in our country. This bill violates that fundamental principle.”

Hvordan var det Indias asylpraksis oppsto? Den ioosto da India ga syl til mennesker som flyktet fra islamsk forfølgelse i Perisa.

India has long prided itself as a country willing to provide asylum to refugees. The tradition dates back many centuries to when India sheltered Parsis of the Zoroastrian faith who faced Islamic persecution in Persia.

Antallet det gjelder skal ikke være stort. Og det kan være at BJPs motiv er et spill for galleriet. Men det er likvel et signal som kan få vestlige land til å tenke.

Statsminister Mette Fredriksen sa onsdag ii forbindelse med terroren at det kom mennesker inn i landet som ikke ville Danmark vel. Nettopp. Og hva har hun gjort med det? Kanskje myndighetene har et ansvar for å holde dem ute?

Det påfallende er at liberale medier er ute av stand til å se at India har et poeng. For kort tid siden ble det stor baluba da Modi opphevet restriksjonene på bosetting i Kashmir. Nå kan også indere flytte til det muslim-dominerte området. Statsminister i Paksitan, Imran Khan, truet med jihad.

Det som ikke kom frem var at mange indere måtte flykte fra Kashmir. De har hatt forbud mot å vende tilbake. Nå er forbudet opphevet og folk utenfra Kashmir kan kjøpe jord.

I Assam har det strømmet folk over grensen fra Bangladesh. Pakistan og Bangladesh har ikke kontroll på befolkningsveksten. India prøver å beskytte seg.

 

 

Narendra Modi’s refugee bill slams the door shut for Muslims in India

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!