En brannmann går forbi et nedbrent område hvor mobb satte fyr på et lager med bildekk.  26. 2020. Foto: Adnan Abidi/Reuters/ScanpixVolden i New Delhi er mellom hinduer og muslimer. Over 20 er drept og 189 såret.

Det gjør volden mer sensitiv, også i Norge og Vesten. NTB refererte opprinnelig ikke at volden var sekterisk, men skriver at den brøt ut da Trump kom. Det er direkte feil.. Hos Wall Street Journal kan vi lese:

At least 20 people died and hundreds were injured in India’s capital as clashes between protesters and supporters of a controversial new law devolved into sectarian violence between groups of Hindus and Muslims.

Hindus, Muslims Clash Over India Citizenship Law

The opposing Hindu-Muslim demonstrations devolved into violence on Monday, residents and police said. The two sides began throwing stones at each other and soon elevated to sticks and guns. Hindu groups shouted slogans offensive to Muslims’ religious beliefs, said Jauddin, a 25-year-old Muslim student who goes by only his first name. On Tuesday, smoke filled the sky and gun shots permeated the air, he said.

“I had never seen the situation becoming this communal and hateful among people in my area so far in my life,” said Jauddin.

En muslimsk leder siteres på at volden ikke har noe med Trumps besøk å gjøre. Den begynte før han kom. Men NTB skriver som om hans besøk har oppildnet følelsene.

Mohammad Ayub, a Muslim community leader in the area where the unrest since Sunday has been centered, said some 400 to 500 local Muslim women have been blocking a road in the area, stopping vehicular traffic. He said the protests against the Citizenship Amendment Act, which have continued in the area for the past few months, weren’t related to Mr. Trump’s visit.

Volden omtales som den verste i byen på flere tiår. De brøt ut under USAs president Donald Trumps besøk i landet tidligere i uken, da motstandere og tilhengere av en omstridt ny statsborgerskapslov støtte sammen.

Det underliggende budskap synes å være at de to nasjonalistiske lederne, Narendra Modi og Trump, provoserer muslimer pga den nye asylloven som gir statsborgerskap til de som er forfulgt i muslimske land.

NTB underslår at det er ofre for muslimsk intoleranse som India tilbyr asyl.

Den omstridte loven åpner for at alle innvandrere som kommer fra land der de risikerer religiøs forfølgelse, kan få statsborgerskap – bortsett fra muslimer. Det tolkes som en del av statsminister Narendra Modis hindunasjonalistiske agenda. Kritikere hevder at Modi vil marginalisere det sekulære landets 200 millioner muslimer.

Narendra Modi trekker opp en grense: Kristne i Pakistan forfølges og diskrimineres. De får asyl og statsborgerskap. Men NTB gjør det til et poeng at muslimer ikke kan få asyl og staetsborgerskap.

BBC har ført samme kampanje mot loven. Når BBC nå rapporterer at volden er sekterisk, er det selvsagt vold mot muslimer NTB refererer.

Blant annet ble det satt fyr på en moské i byen. En høyttaler på toppen av minareten ble revet av og erstattet med et religiøst hinduflagg og et indisk flagg. (NTB)

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂