USA gikk lei av Pakistan, som bare ville ha fordeler og drev utpressing av USA i Afghanistan. I stedet seilte India opp som en viktig partner. Trumps besøk er et foreløpig høydepunkt. Massemøte ppå Sardar Patel Gujarat Stadium, i Ahmedabad 24. februar. Foto: Francis Mascarenhas/Reuters/Scanpix

Donald Trumps besøk til India er ikke et vanlig  statsbesøk. Det er det foreløpige høydepunkt på en allianse mellom to av verdens mektigste stater.

Tilnærmingen mellom USA og India begynte før Trump ble valgt, men det er mer som forener Trumpg og Narendra Modi enn Obama og Modi.

Modi var i fjor på besøk i USA og han og Trump holdt et gigantisk folkemøte. Nå gjengjelder Modi ved å lage noe tilsvarende i sin hjemstat.

Meningsmålinger viser at Trump er populær i India, langt mer enn i Vest-Europa.

President Trump is very popular in India, according to a recent poll. A Pew Research survey released last month showed that the percentage of Indians that disapprove of Mr. Trump’s foreign policy is 15%, the lowest of 32 countries surveyed. Meanwhile, India had the fifth highest approval rating for Trump’s foreign policy, at 56%—double its approval ratings for German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron.

Vest-europeere oppfører seg som om de er uunnværlige, men det står stater i kø som gjerne vil nyte USAs gunst. Når alt kommer til alt handler det om interesser. EUs ledende stater er anti-nasjonale, men de fleste utenfor Vest-Europa er nasjonale. Da får man ikke med seg at egennytten teller mest. Vest-Europa vil heller ofre seg for andre.

Men det er ikke vesteuropeerne enig i. Derav den økende kløften mellom folk og ledelse. Det er ikke høyrepopulistene som polariserer. Det er Frau Merkel og Mutti Erna.

Modi er hindu-nasjonalist og derfor et hatobjekt for våre medier.

Nylig bestemte India at forfulgte fra islamske stater får asyl i India, men ikke muslimer som kommer for å slå seg ned. Det utløste ramaskrik fra BBC og NRK. Diskriminering! De underslår at de selv står for noe verre enn diskriminering. Hvordan har kristne det i Pakistan? Eller ahmadiyaene?

Modi har turt å trekke noen grenser og for det blir han hengt ut.

Heller ikke Wall Street Journal klarer å se deres innsats som banebrytende, men må henge på noen negativer hentet fra deres motstandere.

Both like to circumvent the media and speak directly to voters. Mr. Trump has close to 73 million Twitter followers while Mr. Modi has 53 million. Premier Modi has never given a press conference and spreads his message through a regular radio show.

Siden de går utenom mediene er de selvsagt en trussel mot deres posisjon.

India og USA har allerede et sikkerhetssamarbeid. Nå står handelsforhandlinger for tur.

Begge land ser nytte av å stå opp mot Kinas innflytelse.

 

 

Trump Kicks Off India Visit With Massive Rally
President Trump begins his two-day visit with an event in Prime Minister Modi’s home state

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.