Kommentar

Trump, Rosehaven 15. februar. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Når forandringene skjer for fort og konfliktene for store, klarer ikke mediene å følge med. Det vi er vitne til er et paradigmeskifte, og siden mediene er blitt del av eliten og derfor ikke klarer å se den med kritisk blikk, blir deres utlegninger enten dypt partiske, eller haltende.

Reuters er litt begge deler. Deres dekning av mottakelsen Mike Pence fikk på sikkerhetskonferansen i München har elementer som røper at dette ikke bare er Trumps feil.

Forføres av kineserne

Europeerne er nå fristet av Kinas forførende toner. Hvis man glemmer fengslinger og en overvåking uten sidestykke i historien, er det mulig å bli forført.

Hva er Kinas hovedbudskap? En hyllest til den internasjonale sikkerhetsstrukturen USA har skapt og en appell om forsvar for den. Gjett mot hvem!

It fell to China to aid Merkel in her defense of the post-World War Two order, as the country’s top diplomat, Yang Jiechi, spoke in flawless English for over 20 minutes about the virtues of open trade and global cooperation.

Kinesiske mandariner er dyktige. Men hva er det de selger? Huaweis 5G-nett. Er europeerne villig til å sluke agnet?

European diplomats and officials also took issue with Pence’s insistence that EU governments stay away from Chinese telecoms companies as they build the latest generation of mobile networks, preferring first to have an internal discussion about the potential risks and U.S. claims of Chinese espionage.

For den som følger med er bevisene på kinesisk spionasje og tyveri av teknologi ubestridelige og mange. Europeerne forlanger en likebehandling  i forhold til USA som de ikke kvalifiserer for og aldri kan få. USA deler ikke sine hemmeligheter med land som ikke har noen å tilby.  Men de sier seg villig til å dele informasjon. Hvis europeerne ikke stoler på USA er det deres problem. Men det får konsekvenser.

Europeerne lytter ikke på det øret.  Det som styrer dem er protest. En fransk diplomat traff spikeren på hodet.

“U.S. pressure has a tendency to make us do the opposite. U.S. pressure is counterproductive. It’s best that they don’t try and pressure us,” a senior French diplomat said.

Europa nekter å erkjenne styrkeforholdet: Kontinentet er svakt og splittet. Selv forholdet mellom Frankrike og Tyskland halter. Skatteharmonisering og Europa-hær virker urealistiske.

Hisset opp folk mot USA

Det mediene og politikerne har klart er å hisse opp halvparten av befolkningen mot USA:

Misgivings about Washington’s role in the world are being felt by ordinary people as well as foreign policy specialists. In Germany and France, half the population see U.S. power as a threat, up sharply from 2013 and a view shared by 37 percent of Britons, the Washington-based Pew Research Center said in a report before the Munich foreign policy gathering.

Politikerne høster hva de har sådd: Og det bekymrer dem ikke det minste at halvparten ser på USA som en trussel mot verdensfreden, for ikke å si en fiende.

Avskrekking

Det Europas elite ikke har fått med seg er at hvis du skal ha en strategi som kan være offensiv må du ha avskrekking, deterrence. Obama klarte i løpet av to perioder å redusere USAs avskrekking til et nivå hvor de to diktaturene Russland og Kina begynte å utfordre USA. USA var i ferd med å falle ned på et nivå hvor det ville vært vanskelig å reise seg igjen. For europeere uten forsvar er det vanskelig å forestille seg.  Vi er som barn som aldri tror det vil bli krig.

Men Kina har allerede flere marinefartøy enn USA.

Europa er så langt inne i det moralske universet at de ikke lenger registrerer at deres illusjoner hviler på amerikansk avskrekking. Spørsmålet er hvor lenge USA gidder med land som hele tiden sparker dem på skinnleggen.

Soldatene er på vei hjem fra Midtøsten. Hvorfor skulle de ikke også kunne vende hjem fra Europa, hvis de føler de er uønsket?

Beskikk ditt hus

Trump ser sammenhengen mellom kontroll over grensene, industriell kapasitet – stålet er hjemmelaget – og troverdig forsvar. Vi har snart ingen av delene. EU har tvert imot gjort det til en dyd å mangle alt: kontroll med grensene, industrien og forsvaret.

Ser man historisk på det er dette oppskriften på nedgang og fall.

EU har også gjort ukontrollert innvandring og ukontrollert befolkningsvekst fra fremmede, finansiert av egne borgere, til en dyd.

Også på dette punkt er EU på kollisjonskurs med Trump.

Da det kom til stykket vant Trump i Høyesterett med sin muslim-ban.

Nå er det grensemuren som forestår. Vinner han også der, har han lagt grunnlaget for å vinne i 2020.

Titanic hilser isfjellet velkommen

Det er skremmende å lese hvordan eliten hilste Joe Biden og Mike Pence:

Promising that “America will be back” once Donald Trump leaves office, Biden won a standing ovation at the Munich Security Conference from delegates who find the president’s brusque foreign policy stance hard to like.

But their elation also exposed the weakened state of Western diplomacy in the face of Trump’s assertiveness, according to European diplomats and politicians who were present.

Biden’s successor, Mike Pence, was met with silence at a reception in the palatial Bavarian parliament on Friday evening after he delivered his signature line: “I bring you greetings from the 45th president of the United States, President Donald Trump.”

Man må nesten være glad for at Europa er splittet. Merkel og Macron er svake. De har ikke kraft til å motsette seg Trump-toget.

Trump er blitt så herdet av kampene på hjemmebane at europeerne er som småpotatis.

De må gjerne forsøke å fryse ut Pence. Det funker ikke.

Pence leste dem leksen i Warszawa noen dager tidligere: Se å komme på linje med oss i forhold til Iran. Europeerne vil heller ikke det, til tross for at Iran har planlagt terror og drept folk i Europa og satte Danmark på ende et helt døgn. Denne personen har i flere år vært ved ambassaden i Oslo.

En lov for Loke en for Tor

Djevelen er i detaljene: Da Obama forsto at han ikke ville kunne klare å få Iran-avtalen vedtatt i Kongressen, omdefinerte han den til en deal som han kunne undertegne ved executive order.

Deretter sendte han 1,8 milliarder dollar til mullahene. Et helt fly fullt av cash.

Nå får liberalerne anfall fordi Trump vil sikre grensen og bruke noen milliarder på en mur så ikke illegale kan flomme inn over grensen.

Da sier Demokratene at han truer forfatningen, og Aftenposten og NRK lepjer det i seg som kattunger.

Verden er snudd på hodet. Vokteren blir den farlige.

 

Trump policies unite allies against him at European security forum