Nytt

1,9 millioner mennesker i India er gjort «statsløse» etter at myndighetene offentliggjorde en liste over statsborgere i delstaten Assam.

Det nasjonale registeret for statsborgere (NRC) i India har en liste over personer som kan bevise at de kom til India før 24. mars 1971, dagen før nabolandet Bangladesh erklærte seg uavhengig fra Pakistan. NRC ble etablert i 1951 for å bestemme hvem som ble født i Assam, og dermed indisk, og hvem som var migranter fra Bangladesh. For første gang siden 1951 er dette registeret i ferd med å bli oppgradert.

NTB skriver:

Delstatsmyndighetene i Assam opplyser at 31,1 millioner mennesker ble registrert i statsborgerskapslisten, men at 1,9 millioner ikke møtte kravene.

Det er anslått at mange av dem som ikke ble registrert som statsborgere, er muslimer. Bakgrunnen for den oppdaterte statsborgerskapslisten er at myndighetene ønsker å luke ut det de omtaler som utenlandske infiltratører. Indiske myndigheter tar sikte på å gjennomføre en lignende prosess på nasjonal basis.

India er hjem for 1,37 milliarder mennesker. Av disse er muslimene den største minoritetsgruppen. Rundt 200 millioner muslimer bor i India (172 millioner ved siste folketelling i 2011). Det er omtrent like mange som i hele Pakistan. På verdensbasis ble det, ifølge Wikipedia, anslått i 2011 at den muslimske populasjonen vokse dobbelt som raskt som ikke-muslimer de neste 20 årene. Mange hinduer mener at muslimer øker så raskt i antall at de på sikt vil bli flere enn hinduene.  De offisielle tallene er fra folketellingen i 2011. I Bangladesh bor det rundt 163 millioner mennesker.

I den nordøstlige delstaten Assam i India er rundt en tredjedel av de 32 millioner innbyggerne muslimer. Det høyeste antallet etter den indiske delen av Kashmir. Mange av muslimene som er bosatt i Assam er etterkommere etter muslimene som bodde der under britisk styre. Men illegal innvandring fra muslimske Bangladesh (grensen er på 400 mil) har vært et problem i mange tiår. I 2016 anslo regjeringen at det bodde 20 millioner illegale migranter i India.

Nå ønsker den indiske regjeringen å rydde opp i dette ved å gjennomgå hvem som har krav på å kalle seg statsborgere.

 

BBC

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!