Den siste tidens angrep på hinduer og hindutempler begått av muslimer og sikher i Canada, USA og Storbritannia, vekker indiske bekymringer for økende hindufobi i Vesten.

Hinduer har i århundrer levd med daglig diskriminering og vold fra muslimer på det indiske subkontinent. Angrepene på hinduer i såkalt liberale demokratier, vekker bekymring for at det ikke finnes sikre destinasjoner for hinduer.

Joel Finkelstein, medstifter av Network Contagion Research Institute, sier de har registrert enorm økning av anti-hinduisme og angrep på hinduer over hele verden. Han beskrev den nylige volden i Storbritannia som en «pogrom» rettet mot hinduer. 

– Vi har sett en vekst på over tusen prosent. Vi ser også at anti-hinduisme blandes av islamister og andre med antisemittisme, hvilket skaper en giftig, fiendtlig atmosfære.

Nord-Amerika har i lang tid tiltrukket seg indiske talenter, men i nyere tid oppleves land som USA, Canada og Storbritannia stadig mer utrygg for hinduer. Det til tross for at hinduismen er vestlig tilpasningsdyktig og «unik i sitt pro-demokratiske DNA med sine sterke innebygde antistoffer mot venstre-ideologi som krever lydighet og underkastelse». 

Rutgers University har publisert en studie av hindufobi og anti-hinduistiske holdninger på sosiale medier, Anti-Hindu Disinformation: A Case Study of Hinduphobia on Social Media. De fant en dramatisk økning av hatytringer rettet mot hinduer – gjerne uttrykt gjennom memer og kodespråk hvor hinduer for eksempel anklages for å begå folkemord mot indiske minoriteter.

Coalition of Hindus of North America skriver at viktige amerikanske ledere er inspirert av hinduistiske verdier. Martin Luther King var inspirert av Mahatma Gandhis ikkevoldsfilosofi:

– Hinduer har bidratt betydelig til det som gjør USA til en stor nasjon. Likevel er samfunnet vårt ofte målet for bigotteri og hat, noe vi nylig ble vitne til i angrepet på et lokalt tempel i New York og flere skjendinger av Gandhi-statuen på tempelområdet.

Rutgers University påpeker bevisst misbruk av hinduistiske religiøse symboler. Det eldgamle indiske hakekorset misbrukes som folkemordssymbol og til vandalisering av hinduistiske templer. 

Funnene av anti-hinduisme bekreftes av FBIs data for 2020 hvor det registreres en økning av hatforbrytelser mot indisk-amerikanere på 500 prosent. 

Den indiske tenketanken Center for Democracy, Pluralism and Human Rights mener religiøse minoriteter, spesielt ikke-abrahamittiske, møter rutinemessig diskriminering i USA. De hevder at nordamerikanske universiteter rett og slett har sponset hindufobiske konferanser

I Canada er situasjonen enda verre. Så alvorlig er den at den indiske regjering rutinemessig utsteder råd til indere i Canada. 

Nylig advarte Modis regjering om at hatforbrytelser, sekterisk vold og anti-India-aktiviteter er økende i Canada. De bemerket at kanadiske myndigheter viser liten vilje til å følge opp angrep på hinduer. Til tross for forespørsler om etterforskning fra indiske myndigheter er tilsynelatende ikke en eneste skyldig blitt straffet.

I den vestlige verden er Storbritannia et annet senter for islamsk og sikh-radikalisering gjennom separatistene i Khalistan-bevegelsen. Data fra Storbritannia viser at hatforbrytelser mot hinduer er gått opp med nesten 200 prosent på bare fire år. Dette inkluderer rasemessige overgrep, voldelige angrep på hinduer og hærverk på eiendommer og templer. 

Volden i Leicester sprer seg, muslimer angriper hinduer

Den nylige volden mot hindusamfunnet i Leicester i Storbritannia er beskrivende for uroen hinduer lever med i vestlige byer med betydelig muslimsk og Khalistani-demografi. 180 hinduorganisasjoner har skrevet til myndighetene at samfunnet er «under beleiring» og «lever i frykt». Angrepene kom etter Pakistans nederlag i cricket mot India i Asia Cup 28. august. For islamister kan eksistensen av hinduer være en provokasjon i seg selv – og den kan utløses i voldshandlinger av bagateller som et tap i cricket.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.