Indisk filmindustri er mer enn hva vi forbinder med begrepet «Bollywood». Den viderefører en genre som vi i vestlig kunsthistorie betegner som «realisme», en genre som ifølge den toneangivende danske litteraturkritikeren Georg Brandes, hadde som funksjon å «sette problemer under debatt».

Première idag

Ifjor kom «The Kashmir Files», en Bollywood-film om muslimenes fordrivelse av hinduer fra Kashmir. Dette år kom «Mrs. Chatterjee Vs Norway». Dette er to eksempler på filmer som gjennom realistisk virkelighetsgjengivelse har sparket igang debatt – omenn uønsket debatt for den regimetro presse.

Siste eksempel på at Bollywood setter problemer under debatt, er filmen «The Kerala Story» som har premiere idag, 5. mai.

– Kvinner som bærer hijab blir aldri voldtatt

Den handler om en burka-kledd kvinne som en gang het Shalini Unnikrishnan. Hun ønsket å bli sykepleier, men sånn gikk det ikke, hun søkte beskyttelse i at «kvinner som bærer hijab blir aldri voldtatt» – og lot seg konvertere:

– Nu er jeg Fatima Ba, en IS-terrorist som sitter fengslet i Afghanistan. Det er 32.000 indiske jenter som meg. I Kerala spilles et dødbringende spill for å konvertere normale jenter til terrorister – og det foregår for åpen scene. Vi er blitt konvertert og gravlagt i Syrias og Jemens ørkener. 

Indiske muslimer reagerer på filmen som tar for seg det verdensomspennende problemet grooming-bander og såkalt Love Jihad representerer, denne gang i indisk tapning.

– Filmen har utløst fiendtlige reaksjoner fra muslimer, skriver Hindu Post.

Basert på sanne beretninger 

The Kerala Story skildrer situasjonen til hinduistiske og kristne jenter som er fanget av muslimske grooming-bander:

– Filmen er basert på sanne beretninger om unge hinduistiske og kristne jenter fra Kerala som ved hjelp av grooming-jihad ble lurt og sendt til Syria og Irak for å slutte seg til IS.

Krever forbud

Allerede før filmen var ferdig krevde venstreorienterte politikere at den skulle forbys. Det sosialistiske kongresspartiet og Indias kommunistiske parti krevde rettslig forfølgelse av filmskaperen. 

– Noen politikere har bedt om at filmen skal forbys, kunne BBC fortelle oss i november ifjor.




Hjernevasking og voldtekt

Hovedrolleinnehaversken Adah Sharma har tatt til orde mot dem som betegner filmen som kristen/hinduistisk antimuslimsk propaganda: 

– «The Kerala Story» handler om jenter som blir dopet, hjernevasket, utsatt for menneskehandel, voldtatt og tvangsbefruktet, noen ganger av flere menn. Barna de føder blir tatt fra dem og gjort til selvmordsbombere. Å kalle filmen propaganda er intet mindre enn avledningsmanøvre. Den forteller historier ingen andre tør fortelle.

Antallet 32.000 er basert på et estimat gitt av en tidligere indisk minister.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.