62,4 prosent har opplevd eller sett rasisme i Stavanger, viser en ny undersøkelse.

Anne Kristin Bruns, som nylig ble foreslått som 1.-kandidat for Rogaland KrF, mener at alle er rasister, inklusive henne selv.

– Jeg tror det ligger noe i menneskesjelen. Jeg må innrømme at jeg kan tenke rasistiske tanker uten at jeg ønsker det. Av og til slår det meg, og jeg blir helt forskrekket over meg selv. Hva er det som ligger i hodet mitt? Det er irriterende at jeg skal tenke sånne tanker, men det er et faktum at det kommer piplende ut. Heldigvis har jeg kontroll på det og er bevisst på at jeg ikke ønsker å være sånn, sier hun til Dagsavisen.

Bruns mener det er tøft å se det svart på hvitt at rasisme er så utbredt i Stavanger, selv om hun var klar over det fra før.

– Selv om vi allerede vet at det finnes rasisme i samfunnet vårt, er det et hardt og dramatisk budskap å få at over 60 prosent har opplevd eller sett rasisme. At det er så få anmeldelser, er skremmende, sier hun.

Rapporten peker nemlig på at antallet anmeldelser er svært lavt sammenlignet med hvor mange som rapporterer om rasisme og diskriminering i undersøkelsen.

Ifølge Sør-Vest politidistrikt er det så langt i år opprettet 12 saker for hatkriminalitet knyttet til etnisk/nasjonal opprinnelse eller hudfarge i Stavanger. I 2021 var antallet 17.

Av utrykk som skal ha blitt brukt, er tilrop som «kom deg hjem til landet ditt» og «ta av deg dritten du har på hodet».

Respondenter i undersøkelsen har også opplyst følgende: «får ikke jobb pga. hudfarge» og «byttet til norsk navn, og fikk jobb».

KrF-politikeren sier at Stavanger er en by med et stort mangfold, og mener at folk må anerkjenne problemet med rasisme før noe kan gjøres med det.

– I byen vår er det over 180 nasjonaliteter, og 20 prosent av dem som bor her, er fra et annet land. Det betyr at vi må finne gode måter å leve sammen på. Hvis vi ikke greier å akseptere hverandre for dem vi er, hvordan skal vi da få til å leve sammen på en god måte? Det hadde vært fantastisk om vi var en by med nullvisjon for rasisme, sier Bruns.

Øyvind Jacobsen (Ap) peker på at kommunestyret er kritthvitt, og at dét er en del av problemet.

– Det er gode forslag til hovedmål og strategiske grep, men det er likevel et moment jeg ønsker å legge inn i innspillet. Det er manglende deltakelse i valg og i politikk generelt. Hvis vi ser rundt oss i kommunestyresalen eller i et hvilket som helst møte, ser vi at det ikke gjøres en god nok jobb for å legge til rette for deltakelse fra minoritetsbefolkningen. Det tror jeg handler om at kommunikasjonen og informasjonen er for dårlig fra det offentliges side, sier Jacobsen.

I et møte forrige onsdag i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog la administrasjonen frem et innspill med en rekke forslag til hovedmål og strategiske grep for hvordan Stavanger skal være en åpen og inkluderende mangfoldsby.

Det blir foreslått at Stavanger kommune skal se på muligheter for å kartlegge rasisme i møte med kommunens tjenester.

Jacobsen la til et femte punkt under strategiske grep: målrettet arbeid for å sikre høyere valgdeltakelse hos minoritetsbefolkningen.

Innspillet og Jacobsens tilleggspunkt ble enstemmig vedtatt.

Totalt 529 personer bidro til undersøkelsen.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.