Et SIAN-arrangement på Rådhusplassen i Porsgrunn tidligere i oktober skapte diskusjon under et møte i formannskapet torsdag. Kommunen vil nå anmelde SIAN og sende dem en regning på 172.000 kroner.

Politikerne stemte også for å nekte organisasjonen å returnere til byen.

– Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre, sa Trond Ingebrigtsen, gruppeleder i Ap.

– Vi ser det er litt debatt rundt rådmannens innstilling. Vi har hatt diskusjoner med flere, og vi ønsker å fremme et alternativt forslag hvor vi anmelder, så får Høyesterett si om det er straffbart.

Ingebrigtsen var tydelig på at denne typen arrangement ikke var ønsket i kommunen.

Stine Margrethe Stamland i FrP stilte spørsmål ved om dette var juridisk holdbart.

– Det er problemet ved denne saken. Jeg syntes selv at det kostet uforholdsmessig mye penger, men det koster dessverre penger å leve i et demokrati. Jeg tenker at vi kan ikke legge opp til at det bare er de som kan betale for seg som skal kunne ytre seg.

Ordfører Robin Kåss (Ap) understreker at kommunen ikke har brukt penger på en utredning av spørsmålet, og mener juristene må avgjøre om forslaget er innenfor loven.

Kostnadene på 172.000 kroner er knyttet opp til utgifter med rydding og flytting, leie av maskiner og overtid for kommunens ansatte. I tillegg nevnes blant annet tapte billettinntekter for kulturarrangementer.

Det var Trond Ingebrigtsen (Ap) som fremmet fellesforslaget på vegne av H, Sp, MDG, KrF, Ap.

Det gikk ut på at Porsgrunn kommune anmelder SIAN for å ha hengt opp plakater med hatefulle ytringer, at organisasjonen tar regningen og at denne type arrangement er uønsket i kommunen.

Kun FrP stemte imot forslaget.

Ordfører Robin Kåss var gjest hos Dagsnytt 18 15. oktober (etter ca. 45 minutter). Den ferske stortingsrepresentanten Mahmoud Faramand (H) var kritisk. Han beskrev det som et angrep på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, som etter hans mening kun vil være forbeholdt dem med god økonomi hvis man innfører en regel om at alle må betale for egen beskyttelse.

Telemark Arbeiderblad (bak mur)

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.