Høyres Ove Trellevik har liten tro på at det blir vedtatt en løsning for Moria-barna i Stortinget tirsdag. Her driver han valgkamp sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det er lite trolig at det blir flertall på Stortinget for å hente barn fra Moria-leiren fra Hellas, tror Høyre. Saken er blitt et komplett kaos, mener Ap.

– Jeg har ikke tro på noen løsning i Stortinget. Da er det i tilfelle noen andre partier som må legge bort sine prinsipper, for eksempel Arbeiderpartiet, om at kvoteflyktninger og de med beskyttelsesbehov skal prioriteres, sier Ove Trellevik, som er Høyres innvandringspolitiske talsperson, til NTB.

– En flopp
Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani kaller på sin side saken «absurd».

– Uttalelsen viser at kaoset internt i høyreregjeringen er komplett. Representanter fra regjeringspartiene løper ut i hver sine medier og møter med ulike meninger og budskap, sier han til NTB.

Gharahkhani peker på at regjeringen for to uker siden ba om utsettelse for å finne løsninger.

– Det ble en flopp. Nå sier Høyre at det ikke er mulig å få til noen løsning, mens KrF hevder at forhandlingene fortsatt pågår internt, og Venstre har ingen sett de siste månedene. Så lenge dette kaoset fortsetter, og regjeringspartiene ikke er åpne for å snakke med noen andre, skjer det ingenting.

Ap har foreslått å øke antall kvoteflyktninger med 500 i år, og at Norge sammen med FN skal se hvordan de mest sårbare med beskyttelsesbehov fra Hellas skal inkluderes.

Vil ha varig løsning
Men trass i tungt press fra regjeringspartnerne KrF og Venstre har Høyre ifølge Trellevik ikke rikket seg en millimeter fra standpunktet om at dugnaden som nå er på gang i Europa, der opp mot 15 land har sagt ja til å ta imot barn og andre sårbare asylsøkere fra Hellas, ikke er noen god løsning.

– Den store utfordringen er at dette nok en gang er en engangsløsning, ikke en permanent ordning. Hva skjer om noen år? Da er leirene fulle igjen, sier Trellevik, som viser til at Norge har vært med på en engangsløsning i 2015/2016. Da fulgte bare to EU-land opp sine forpliktelser, ifølge Høyre-talsmannen.

– EU må få på plass et ordentlig system for dette. Vi skal være med på en felleseuropeisk løsning, men da må den først komme på plass, slår han fast.

Derimot kan dugnaden for Moria-barna underminere arbeidet med en varig ordning for byrdefordeling, mener han.

– Hvis man hele tiden løser problemer med engangsløsninger, hva skal man da med en varig løsning? Vi er nødt til å stille noen krav til EU.

Klar beskjed fra KrF
Da kommunalkomiteen behandlet saken tidligere denne uka, fikk ingen av forslagene om å hente asylsøkere fra Hellas flertall. Tirsdag skal innstillingen behandles i Stortinget.

105 kommuner og en lang rekke organisasjoner har stilt seg bak kravet om å hente barn fra Moria-leiren, og Trellevik avviser ikke muligheten for at det kommer et løst forslag i stortingssalen som det blir flertall for.

– Det har skjedd før, sier han.

Fra KrF, som tidligere har signalisert at de kan komme til å bryte med regjeringen i Moria-saken, er beskjeden klar:

– Det viktigste er at vi tar imot noen, at vi viser at Norge er solidarisk og villig til å finne løsninger for ungene – og alle andre, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF til NTB.

Hun er enig i at det er viktig å finne varige, internasjonale løsninger, men tilføyer:

– Å ta imot noen av de foreldreløse barna er et viktig signal.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.