Unge mennesker som har oppholdt seg i leirer på de greske øyene, sjekker inn på et fly til Storbritannia, hvor de skal gjenforenes med sine familier, på flyplassen i Athen den 11. mai 2020. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Scanpix.

Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre planlegger å foreslå for Stortinget at Norge skal ta imot mindreårige fra Moria-leiren i Hellas, melder NTB.

– KrF og Venstre jobber med tanke på å fremme et løst forslag i saken, opplyser parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan (KrF) til NTB.

De to partiene sitter i regjering sammen med Høyre, som er imot at Norge åpner døren før en «europeisk løsning» er på plass, men er rede til å gå sammen med opposisjonen for å påføre Høyre et nederlag i saken.

SVs Karin Andersen er åpen for muligheten, men stiller ikke nærmere spesifiserte betingelser om antallet Norge skal ta imot.

Hun vil imidlertid ikke tallfeste hvor mange det må være snakk om før hun og SV vil støtte forslaget.

– Jeg er villig til å sette meg ned å forhandle, og det håper jeg KrF og Venstre også er, sier hun.

Høyres innvandringspolitiske talsmann Ove Trellevik, som sier han er skeptisk til engangsløsninger, kritiserte i forrige uke at mottagerlandene ikke selv kan avgjøre hvem de tar imot, men at det er Hellas som velger dem ut.

Blant kriteriene som FNs høykommissær legger til grunn ved vurdering av hvem som bør sendes fra Hellas, er hvor godt de mindreårige er sosialisert på stedene hvor de holder til. Den som har funnet seg til rette lokalt, kan anses for å ha mindre behov for å flyttes vekk fra Moria eller andre leirer på de greske øyene.

Venstre har sittet i Erna Solbergs regjering siden januar 2018, og KrF siden januar 2019. I januar 2020 forlot Frp regjeringen, etter beslutningen om å hente en terrorsiktet IS-kvinne og hennes to barn, den ene angivelig en dødssyk sønn, fra Syria til Norge.

 

Forhåndsbestill «Islamismen i Sverige» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.