Pengesluk under press: NRK-huset på Marienlyst i Oslo. Foto: Erik Johansen / NTB

Økte kostnader og forslaget til statsbudsjett får konsekvenser for NRK. Nå går det mot nedbemanning i landets største mediebedrift. Er det klimaredaksjonen som nedlegges først?

NRK har lenge vært en gigantisk utgiftspost i statsbudsjettet. Pengene har flommet til kanalen i strie strømmer. Det vil de fortsatt gjøre, over 6 milliarder er avsatt i kommende statsbudsjett.

Men det er likevel ikke nok for pengesluket med hovedkontor på Marienlyst i Oslo. For her renner milliardene unna raskere enn politikerne klarer å bevilge dem.

Nå jobber allmennkringkasteren med å prøve å få endene til møtes, ifølge NTB.

– Vi må iverksette aktivitets- og kostnadstilpasninger for å sikre at vi kommer ut av neste år i tråd med det som er føringen vår som er null i balanse, sier økonomi- og finansdirektør Andreas Norvik i NRK til Medier24.

I statsbudsjettet, som ble lagt fram i starten av oktober, øker regjeringen støtten til NRK med 86 millioner kroner, til i underkant av 6,1 milliarder kroner. Det øker med titalls millioner, men det øker ikke nok.

For med økt lønns- og prisvekst i samfunnet samt økt arbeidsgiveravgift, vil NRK mangle over 300 millioner kroner i 2023.

Den økte arbeidsgiveravgiften skal ramme lønninger over 750.000, noe det er svært mange av i NRK.

Enkelte vil bemerke at NRK i alle år systematisk har støttet nettopp de rødgrønne krefter som har gått inn for en politikk som innebærer den typen skatte- og avgiftsøkninger som nå gjør det nødvendig å sparke mange av kanalens ansatte.

Nå melder uansett nedbemanningsspørsmålet seg med full tyngde, også i en bedrift som i årtier har kunnet legge på seg uten store økonomiske bekymringer.

– Det arbeidet pågår og vil pågå en stund, men at det vil ha bemanningsmessige konsekvenser, det er det ingen tvil om, sier Norvik.

– Vi får ikke til dette uten at vi blir færre ansatte, legger han til.

Det er per i dag hele 3500 ansatte i NRK. Det sier seg selv at lønnskostnadene er formidable.

Samtidig stilles det kritiske spørsmål til hva denne bedriften egentlig leverer til samfunnet. Document har ved flere anledninger satt søkelys på NRKs virksomhet. Se blant annet link under.

Under tirsdagens høring om statsbudsjettet i familie- og kulturkomiteen holdt kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen et innlegg sammen med Norvik om situasjonen.

– Jeg ønsker ikke å overdramatisere, men i en periode med økt internasjonal konkurranse og betydelig kostnadsvekst, opplever vi dette som krevende. Vi vil forsøke å se etter innsparinger, men det er ikke mulig å unngå kutt som berører tilbudet til publikum, sa hun.

Det er ikke spesifisert hvilke deler av NRK som først vil rammes av sparekniven, og hvor eventuelle nedbemanninger vil iverksettes.

Mange vil mene at avdelinger som eksempelvis den såkalte klimaredaksjonen er blant dem som med fordel kan nedlegges i sin helhet, uten at særlig mange vil savne den eller at noe av verdi vil gå tapt. Den svenske storavisen Expressen la allerede i fjor ned sin klimaredaksjon, da det ikke var tilstrekkelig publikumsinteresse for det som ble levert derfra. Det har vært få krav fra allmennheten om at den må gjenopprettes.

Det finnes også massevis av andre nærliggende kutt- og sparemuligheter for mediekjempen på Marienlyst.

 Les også: 

NRK kryper for Makta, som belønner sin lydige tjener

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.