Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

KrF mener det er usolidarisk dersom Norge ikke øker bistanden i takt med økende nasjonalinntekter. Høy inntekt bør bety økt bistand, ifølge partiet.

Norge gir i dag noe over 40 milliarder kroner i bistand. Dette er basert på et politisk mål om å gi én prosent av nasjonalinntekten i utviklingshjelp.

Før helgen skrev Vårt Land at dette bistandsmålet trolig ryker i statsbudsjettet for 2023, som legges fram torsdag denne uken.

NTB melder om saken.

Ifølge Vårt Land er årsaken den store veksten i brutto nasjonal inntekt (BNI) så langt i år. Som følge av krigen i Ukraina har prisen på gass skutt i været og dermed gitt Norge høye inntekter.

Alt som kan gå utover bistanden, får tradisjonelt KrF til å rykke ut og protestere. Slik er det også denne gangen:

– Hvis dette stemmer er det skuffende og usolidarisk, sier KrFs finanstalsperson Kjell Ingolf Ropstad til NRK mandag.

– For hver hundrelapp Norge tjener, skal vi gi én krone til bistand. Vi håver inn penger på grunn av at gassprisen er så høy, og da skulle det bare mangle at vi er villig til å sette av mer og å nå den ene prosenten i år også, sier Ropstad.

Han påpeker at krigen i Ukraina har ført til økonomisk tilbakegang i ni av ti land i verden, og understreker at de fattigste landene er hardest rammet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener 1-prosentmålet for bistand er mest av alt symbolsk. Hun påpeker at målet styres av konjunkturer, som betyr at bistandsbeløpet svinger avhengig av den økonomiske situasjonen.

– Vi vil se på hvor mye de legger på bordet, hva er det de eventuelt kutter i og innretningen på de pengene som faktisk gis, sier hun.

Norge er allerede blant de land i verden som gir mest i  bistand. Lite tyder på at det er noe folkekrav om at det skal gis mer.

KrF er et parti i motgang, og får gjennomgående svake tall i meningsmålingene. Stort sett har partiet ligget godt under sperregrensen det siste året. Mange vil spørre seg om et krav om økt bistand, er noe som vil løfte partiet.

Les også: 

Det rakner for Støre-regjeringen: Høyre større enn Ap og Sp til sammen

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.