På grunn av den høye inflasjonen kan huseiere som leier ut leiligheter få tillatelse til å øke husleien kraftig neste år.

Hyresgästföreningen har en avtale med huseierne som tilsier at husleiene kan økes på samme nivå som den allmenne økningen på visse varer. Nå pågår forhandlingene om neste års husleiepriser og avstanden er stor, skriver Fria Tider.

Förslag från hyresvärdar ligger nu på en höjning med mellan 10 och 25 procent beroende på område, medan Hyresgästföreningen föreslår höjningar med ca 2 procent.

I Stockholm vill fastighetsägarna höja hyrorna med 9,5 procent, men Hyresgästföreningen vill bara gå med på 2,4 procent där.

Nathalia Brard er sjef for utleiemarkedet hos Fastighetsägarna Stockholm. Hun sier til Hem och Hyra at Hyresgästföreningens tilbud er urealistisk.

– Hyresgästföreningen verkar inte fullt ut ha insett vad som händer i ekonomin just nu. I en värld där kostnaderna för att förvalta hyresfastigheter stiger med 20–25 procent eller mer, skulle Hyresgästföreningens motbud, om det blev verklighet, utgöra ett stort hot mot hyresrättens framtid.

Men selv en økning på 2,4 prosent, som Hyresgästföreningen tilbyr, vil være høyere enn på mange år. Dette ifølge Kristoffer Burstedt, forhandlingsstrateg for Hyresgästföreningen region Stockholm.

– En höjning med 2,4 procent skulle vara den högsta höjningen i Stockholm stad på tio år, sier han.

I andre deler av landet ønsker huseierne å øke utleieprisen enda kraftigere, helt opp til 25 prosent.

Det er langt vanligere å leie bolig i Sverige enn her i Norge. Derfor vil svært mange svensker rammes av de økte kostnadene, i en allerede svært presset økonomisk periode.

Hyresgästföreningen har tidligere blitt kritisert for å være for nært tilknyttet Sosialdemokraterna. Enkelte mener at organisasjonen har beveget seg i feil retning. I september 2020 skrev Christina Heikel, som er næringspolitisk ansvarlig for Fastighetsägarna Göteborg, følgende i et meningsinnlegg i Göteborgs-Posten:

Om Hyresgästföreningen historiskt varit lösningsorienterade och med starka band till socialdemokratin, har de på senare blivit en allt mer vänsterradikal och aktivistisk organisation. Daniel Carlenfors, ansvarig förhandlare mot privata hyresvärdar i Göteborg, kallar sig för bostadspolitisk aktivist och motsätter sig som princip privat ägande av hyresrätter. Sprickan mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är djup.

Les også:

Svensk økonom sier middelklassen vil oppleve et «rent blodbad» i januar

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.