Saudi-Arabia bekrefter at Joe Biden prøvde å få utsatt OPECs beslutning om oljekutt til mellomvalget er overstått.

Biden står overfor mellomvalg i november og er bekymret over sammenhengen mellom stigende oljepriser og velgernes adferd på valgdagen. 

Da OPEC+ nylig besluttet å kutte oljeproduksjonen med to millioner fat om dagen – og dermed ignorerte den amerikanske regjerings anmodning om å utsette beslutningen i én måned –, advarte Biden Saudi-Arabia om «konsekvenser». 

Etter flere «advarende» uttalelser fra amerikanske myndigheter har Saudi-Arabia i sterke ordelag klargjort overfor USA at beslutninger fattet av OPEC+ ikke er enkeltlands avgjørelser; de er basert på medlemslandenes felles interesser.

Kongeriket bekrefter ganske direkte at den amerikanske administrasjonen faktisk har forsøkt å presse OPEC til å utsette beslutningen om å redusere oljeproduksjonen i en måned, altså til Bidens midtveisvalg er overstått. 

Saudi-Arabia formidler at å utsette oljekuttet ville gjort markedet ustabilt. OPECs mål er å balansere tilbud og etterspørsel og å fremme medlemslandenes økonomiske interesser. 

De benekter å ta parti i Russland-Ukraina-konflikten og bekrefter at Saudi-Arabia ikke støtter brudd på et annet lands territorium. De anmerker at de verdsetter gode forhold til alle vennligsinnede land, men avviser å bli diktert – en uttalelse som lett kan tolkes som en melding til Biden-administrasjonen. 

Til slutt i uttalelsen fra saudiernes utenriksdepartement sier de at forholdet til USA er strategisk, og de verdsetter det såfremt det er basert på gjensidig respekt og fremme av felles interesser.

 

 

Kjøp billetter til møtet her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.