En saudisk parodi på USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris går fremdeles sin seiersgang på sosiale medier etter at den ble produsert ifjor. Bare nedenstående tweet har  134.000 likes og er blitt retweetet 40.000 ganger. I tillegg kommer postinger på andre kontoer og i andre kanaler.

Det korte klippet ble sendt på den saudiarabiske kanalen Middle East Broadcasting Center og viser hvordan Harris kyndig administrerer Biden under en offentlig opptreden.

Biden gammel og senil

I klippet fremstilles Biden som gammel og senil. Han vet knapt nok hvor han er og er tilbøyelig til å sovne midt i setningene. Harris er i god woke-ånd spilt av en mannlig skuespiller og må fortelle presidenten hva han skal si og gjøre. Da Biden til slutt sovner i Harris’ reddende armer, gir Harris publikum beskjed om å klappe for presidenten.

Ny kost

Man kan godt hevde at det hele er ufarlig moro og som flere påpeker; amerikanske satirikere har i årevis gjort narr av utenlandske ledere, men sketsjen på det statlig eide saudiske TV-nettverket var ny kost og kan også forstås som en manifestasjon av det kjølige forholdet mellom Riyadh og Biden-administrasjonen – og – om vi kan strekke strikken litt lenger – av USAs svekkede posisjon i verden.

Kaldt mellom saudierne og Biden

Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia er på et lavpunkt. Kongeriket og dets allierte har avvist Bidens bønn om å øke oljeproduksjonen i kjølvannet av krigen i Ukraina.

Lederne i både Saudi-Arabia og Emiratene skal ha nektet å snakke med Biden da han ringte for å oppfordre om å øke oljeproduksjonen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.