Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

Senterpartiet er redusert til et bittelite parti, mens Arbeiderpartiet så vidt klarer 20 prosent. De borgerlige har flertall i VGs ferske partibarometer.

Etter ett år med Støre-regjeringen ved roret har over 420.000 nordmenn forlatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det er fasit i VGs partibarometer for oktober, utført av Respons Analyse.

VG tar for seg Senterpartiets nokså oppsiktsvekkende utvikling det seneste året:

Senterpartiet får 5,5 prosent på denne målingen. Sist Respons Analyse målte Sp så lavt, var i august 2016.

*De henter nesten ikke velgere fra andre partier.

*De lekker i alle ender, og mister velgere til både høyresiden og venstresiden.

*Sp sliter med lojaliteten, som måles ved å se på hvor mange av velgerne deres fra stortingsvalget 2021 som sier at de ville stemt det samme nå.

*I oktober har partiet en lojalitet på rundt 32 prosent. Altså har to av tre Sp-velgere fra i fjor høst forlatt partiet.

Slik oppsummerer VG målingen:

Høyre, FrP, Venstre og KrF sikrer et knapt borgerlig flertall, med 86 mandater.

Dagens regjering ville kun fått 50 mandater.

Senterpartiets spektakulære fall fortsetter, og dette resultatet ville gitt 10 mandater – mot dagens 28. To sentrale statsråder som er spådd en strålende fremtid i partiet, ville falt ut: justisminister Emilie Enger Mehl og landbruksminister Sandra Borch.

Venstre er tradisjonelt det partiet som har færrest lojale velgere, og de virkelig lave tallene kommer gjerne når det har gått et par år siden sist stortingsvalg. Men denne høsten har Sp tatt over den tvilsomme æren av å være partiet med lavest lojalitet, og er nede på rundt 32 prosent denne måneden.

Både Høyre og Ap står på stedet hvil, men Ap vipper seg over 20-prosentgrensen. Endringen er godt innenfor feilmarginen, men forskjellen mellom over og under 20-tallet er likevel viktig både utad og innad i partiet.

De fire sperregrensekameratene fra sist stortingsvalg ser ut til å ha skilt lag: Rødt og Venstre over, MDG og KrF under. Venstres avstand til de avgjørende fire prosentene er dog langt mindre komfortabel enn Rødts, og denne gangen får Venstre 4,1 prosent.

FrP har vokst 1,5 prosentpoeng siden valget, men får ingen stor mandatvekst ut av det: I valget fikk partiet 21 mandater, nå ville de fått 23.

De store mandatutvekslingene på denne målingen er Høyre (+18), Sp (-18), Ap (-8), Rødt (+5) og SV (+4).

VG påpeker en nokså spesiell trend for Arbeiderpartiet:

Ap er i ferd med å forgubbes: Blant spurte under 45 år er FrP større enn Ap, og Høyre dobbelt så store som Ap. Ap har sin største styrke i aldersgruppen 60+.

Resultatene:  H 30 (-0,2),  Ap 20 (-0,2), FrP 13,1 (+0,4), SV 9,8 (+0,9), Rødt 7 (+0,5 ), Sp 5,5 (-0,5), V 4,1 (-0,8), Andre 3,9 (-0,3), MDG 3,7 (+0,2), KrF 2,9 (-0,4).

Kategorien «Andre» fordeler seg slik:  1,6 prosent til Industri- og næringspartiet, 1,5 prosent til Demokratene, 0,4 prosent til Pensjonistpartiet, 0,2 prosent til Partiet De Kristne og 0,2 prosent til Folkets Parti FNB.

 

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.