Nobelprisen i medisin tildeles svensken Svante Pääbo for hans funn om genmateriale og evolusjon på menneskets forgjengere.

– Gjennom banebrytende forskning oppnådde Svante Pääbo det ingen trodde var mulig: Kartlegging av genomet til neandertalere, en utdødd slektning av nålevende mennesker, skriver Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i en pressemelding.

De fremhever at Pääbos funn har gitt forskere nye forutsetninger for å forstå menneskets genmateriale. Blant annet har det bidratt med viktig kunnskap om menneskers forsvar mot infeksjoner.

Pääbos betraktes som grunnleggeren av forskningsfeltet paleogenetikk, som handler om analyse av genetiske prøver av fossiler.

67 år gamle Pääbo får 10 millioner svenske kroner og vil motta prisen fra kong Carl Gustaf i Stockholm i en formell seremoni 10. desember.

Pääbo er sønn av forskeren Sune Bergström som fikk samme nobelpris i 1982.

Over 800 ble nominert til prisen, og i fjor gikk den til forskerne David Julius og Ardem Patapoutian for oppdagelsen av nervesensorer for temperatur og berøring.

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Kjøp Mimisbrunnrs samlede som E-bøker her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.