Tysklands statsminister Olaf Scholz er denne helgen i Midtøsten i håp om å sikre avtaler om gassforsyning.

Scholz ankom Saudi-Arabia lørdag. Der møtte han Saudi-Arabias de facto-leder, kronprins Mohammed bin Salman, i håp om å inngå tettere energisamarbeid.

På agendaen sto også krigen i Ukraina og menneskerettigheter. På spørsmål fra tyske journalister om Scholz diskutert parteringsdrapet på journalisten Jamal Khashoggi, svarte Scholz:

– Vi diskuterte alle spørsmål som dreier seg om menneskerettigheter. Ingenting som burde blitt sagt, ble utelatt. Khashoggi ble drept i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i oktober 2018.

Tyskland har i likhet med andre vestlige land fordømt drapet på Khashoggi. Men Scholz pekte på at den 37 år gamle kronprinsen trolig kommer til å styre landet «de neste 10, 20 eller 30 årene» og at et godt forhold derfor er nødvendig.

Senere lørdag dro Scholz til Abu Dhabi for å møte De forente arabiske emiraters president Mohamed bin Zeyed al-Nahyan. Todagersreisen avsluttes søndag med et møte hos Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani.

Russland har ikke levert gass via Nord Stream 1 siden slutten av august. Lenge før det reduserte Russland leveransene, noe som har tvunget Tyskland til å finne andre løsninger for å dekke gassbehovet.

Tysklands lagringsfasiliteter for naturgass er nå mer enn 90 prosent fulle. På tross av dette frykter mange at landet må rasjonere mot våren.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.