Inflasjonen i eurosonen slår ny rekord med 9,1 prosent, melder Eurostat. Det er litt høyere enn forventet. Frankrikes inflasjon synker, noe som tyder på at kjernekraft er en god idé.

Fria Tider skriver:

Enligt Eurostat är det fortfarande energipriserna som är den drivande faktorn bakom inflationsökningen. Inom den sektorn var inflationen 38,3 procent.

Den tyska inflationen ökar till 8,8 procent och Estland fortsätter att vara värst drabbat med 25,2 procent inflation.

I kärnkraftslandet Frankrike sjönk inflationen oväntat till 6,5 procent från 6,8 procent i juli. Det är den lägsta inflationssiffran i eurozonen.

Selv om Fria Tider har hentet informasjonen fra Reuters, som NTB samarbeider med, så har NTB ikke rapportert om EUs rekordhøye inflasjon.

Reuters gir uttrykk for en skremmende fremtid.

Drevet av dyr gass og en ødeleggende tørke, økte forbrukerprisene mer enn forventet i august, og ytterligere økninger er allerede i vente, noe som tyder på mer smerte for husholdninger og bedrifter når de brenner opp kontantbeholdningen.

Cristoph Weill fra Commerzbank sier til Reuters at presset om raske rentehevinger vil vedvare. Nordea forventer at den europeiske sentralbanken øker renten med 75 basispunkter.

Frykten for en resesjon er åpenbar nok til at Reuters bruker en overskrift med nettopp dette ordet.

Høye energikostnader vil tvinge husholdninger til å kanalisere utgiftene mot energiregningen, og etterlate mindre til andre varer, spesielt tjenester.

Industrien kommer også til å bli hardt rammet, med energiintensive sektorer som sannsynligvis vil begrense produksjonen. Det vil da skape flaskehalser i forsyningen, og øke inflasjonen.

– Høyere inflasjon vil tynge etterspørselen ytterligere, trekke ned veksten og presse eurosonen inn i resesjon denne vinteren, sier Riccardo Marcelli Fabiani fra Oxford Economics.

Heldigvis har vi nordmenn Støre og Vedum, som hele tiden forteller oss at det går bedre og bedre dag for dag.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.