Inflasjonen i Danmark er nå på 5,4 prosent, det høyeste nivået siden 1985. Økonomien for danske familier settes under press.

»Det her gør ondt på de danske husholdningsbudgetter. Gør vi det op i kroner og øre, skal en børnefamilie i dag bruge op mod 25.000 kr. mere for at opretholde det samme forbrug som for et år siden,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Borre er sjeføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Det er særlig nødvendige varer som trekker inflasjonen opp. Matvarer, drivstoff og energi har steget kraftigere enn siden 1983.

Inflasjonen i Norge nærmer seg 5 prosent. Energiprisene trekker opp

Det siste året har inflasjonen vært høyere enn de seks foregående årene til sammen.

»Det viser hvor voldsom udviklingen i forbrugerpriserne har været over det seneste år,« skriver Allan Sørensen, som er sjeføkonomi i Dansk Industri.

43 prosent av nålevende dansker har aldri opplevd så høy inflasjon. Kristian Skriver fra Dansk Erhverv beskriver det som ville tall.

»Det understreger, at så høj inflation, som vi er vidne til i øjeblikket, er et yderst sjældent fænomen i Danmark. Det er rent ud sagt vilde tal, der viser, at den almindelige dansker er ramt af ekstraordinært store prisstigninger.«

I Norge er situasjonen tilnærmet like ille. I Nederland er situasjonen kritisk. Dyrtiden kan bli tung å bære for mange husholdninger.

Inflationen når højeste niveau siden 1985 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.