Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre får kritikk for at han forsøker å pynte på sin familiebakgrunn, slik at han ikke skal fremstå fullt så borgerlig og rik som han faktisk er.

Det er velkjent at Jonas Gahr Støre er blant samfunnets mest velstående, med en betydelig formue som i stor grad stammer fra arv. Dette har på mange måter vært en belastning for en mann som vil opp og frem i et parti som tradisjonelt har vært for vanlige arbeidere og såkalte småkårsfolk.

Ifølge redaktør og samfunnsdebattant Trygve Hegnar har statsminister Støre, i et stort intervju i VG, forsøkt å «fikse» litt på fortellingen om sin egen familiebakgrunn. Hans velstående vestkant-familie fremstilles nå som nokså «vanlige», og langt fra spesielt rike eller mektige.

Det er i en lederartikkel i Finansavisen (betalingsmur) at Hegnar påpeker denne manøveren fra statsministerens side:

Dessverre ser det ut til at Jonas Gahr Støre ikke helt klarer å stå ved sin borgerlige bakgrunn fra Riis i Oslo. Han fikser litt på den, for å si det forsiktig, skriver Hegnar.

Redaktøren fortsetter:

Han sier til VG at «jeg har gått og tenkt på faren min. Han hadde ikke utdannelse, men jobbet på kontor og ble selger. Det var feil. Han hadde praktiske anlegg og var utrolig flink med hendene. Det burde han ha brukt i arbeid.»

På et kontor som selger?

Dette er mildt sagt en omskrivning av hva Støres far faktisk jobbet med, noe som syrlig påpekes av Hegnar:

Så vidt vi vet, og som bekreftes på Wikipedia og i andre leksika, var Gahr Støres far, Ulf Jonas Støre, skipsmegler. Et hederlig og bra yrke, hvor mange gjennom tidene har tjent godt. Norge med sin skipsfart, har hatt et førsteklasses skipsmeglermiljø, med verdensledende meglerhus.

I Gahr Støres hode er hans avdøde far blitt selger på kontor.

Hegnar nevner at heller ikke tidligere generasjon Støre var den typen tradisjonelle «arbeidsfolk» statsministeren og Ap-lederen så gjerne vil identifiseres med:

Med til bildet hører at Gahr Støres farfar var direktør ved Norsk Sprængstofindustri.

Ikke helt vanlige folk på den tiden heller, skriver Hegnar.

Også morsiden hørte til blant samfunnets økonomisk bedrestilte:

Jonas Gahr Støres mor, Unni Gahr, hørte til Gahr-familien som i 1927 overtok den berømte ovnsfabrikken Jøtul, og som siden ble grunnlaget for Jonas Gahr Støres, og hans families, formue på rundt 100 millioner kroner da Jøtul ble solgt til Norcem.

Redaktør Trygve Hegnar avrunder omtalen av Støres forsøk på å omskrive sin bakgrunn:

Det er slett ingen svakhet ved statsminister Jonas Gahr Støre at han ikke har vært med Arbeiderpartiet siden ungdommen, og det er håpløst at han fra venstresiden stadig blir kritisert for sin arvede formue, men han bør ikke fargelegge sin egen familie for å bli mer folkelig.

Les også: 

Strømprisene løper løpsk, Støre applauderer: – Krafteksport er bra for oss

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.