Jonas Gahr Støres formue har vært et tema i flere omganger, og fikk ekstra oppmerksomhet under valgkampen i fjor. Klok av skade over ikke å ha vist nok åpenhet rundt egen økonomi, valgte derfor Støre å «stå frem» i Dagens Næringsliv (bak mur) og erkjenne mangel på – åpenhet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han burde svart bedre på spørsmålene om sin økonomi i valgkampen. Nå legger han frem en samlet oversikt. Formuen er over 72 millioner kroner.

– Jeg burde ha vist større aktiv åpenhet rundt min økonomi i fjor. Alle tall var tilgjengelige, men jeg burde samlet dem og lagt dem frem selv. Det ønsker jeg å gjøre i år og i årene som kommer, sier Jonas Gahr Støre på telefon fra hytta i Kilsund til DN.

«Hytta i Kilsund» er ett av flere stikkord her. Den har Gahr Støre i all sin åpenhet ført opp med ligningsverdi – som er en forsvinnende lav verdi – på 942.069 kroner.

Til VG sier Støre om hytta:

– Jeg har ikke takst på hytta. Den har vært i familien siden 1950 og vurderes ikke solgt. Men jeg kan opplyse at jeg betaler eiendomsskatt for den basert på en takst fastsatt av Arendal kommune på 6.400.000, opplyser Støre.

Ifølge kommunen er ikke taksten endret siden 2008.

Allerede der underrapporterer han 5,5 millioner kroner når han mener han er god for «bare» 72 millioner kroner. Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret kommenterer:

– Man behøver ikke være Einstein i hyttemarkedet for å skjønne at den er verdt mer enn 6,4 millioner, sier Øye til VG. […] Øye mener stedet trolig ville gått for det dobbelt av taksten – om ikke mer.

Tilsvarende er boligen i Oslo er ført opp med ligningsverdien på relativt beskjedne 4.131.976 kroner.

Ingen av disse beløpene reflekterer selvsagt de virkelige verdiene, noe Støre vet meget godt. Trygve Hegnar skriver i sin leder i Finansavisen 27.7. følgende:

Hytta i Kilsund er mer verdt enn ligningsverdien, og man gjør ingen stor feil om man sier at den reelle verdien er 10 millioner kroner høyere enn ligningsverdien, og for huset i Oslo er vel den reelle verdien rundt 20 millioner kroner høyere.

Formuen er over 100 millioner kroner.

Øye har naturligvis et poeng når han påpeker at det er umulig å fastslå markedsprisen for slike hytteeiendommer, da de ofte blir i familier i generasjoner. Det er derfor vanskelig å fastslå noen eksakt pris før objektet er lagt ut og testet på det åpne markedet.

Men spriket mellom det Støre selv oppgir og velfundert markedsverdi er allikevel så stort, at det igjen påkaller undring over hvorfor ikke Støre kan fremstå med den åpenhet han påberoper seg. Hvorfor ikke si det som det er, at han er god for drøyt 100 millioner? Det er ingen skam å være rik.

Slik han fremstår nå, gjelder åpenhet visstnok kun hans statsministerambisjoner.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!